PLK zwiększają dostępność kolei w Warszawie i aglomeracji [FOTOGALERIA]

Pasażer na schodach ruchomych na stacji Warszawa Gdańska. Fot. Karol Jakubowski

Dzięki inwestycjom PKP Polskich Linii Kolejowych S.A., przybywa miejsc dostosowanych do potrzeb wszystkich podróżnych. Nowe przystanki Warszawa Koło, Warszawa Powązki i Warszawa Targówek zapewniają lepszą komunikację w stolicy. Wprowadzone udogodnienia, takie jak windy, pochylnie, czy ścieżki naprowadzające, umożliwiają osobom o ograniczonej możliwości poruszania, sprawniejsze dotarcie do pociągu oraz swobodne poruszanie się po stacji.

Przystanki na linii Warszawa Gdańska – Warszawa Zachodnia, Grodzisk Mazowiecki – Warszawa Włochy i stacje Warszawa Główna, Warszawa Gdańska, przebudowane z Krajowego Programu Kolejowego, umożliwiają wygodniejsze podróże w mieście i aglomeracji. Lepszą orientację na peronach zapewniają, np.: ścieżki naprowadzające, piktogramy i oznakowanie alfabetem Braille’a. Znajdują się również windy, pochylnie i miejsca dla wózków pod wiatami. Nowe kładki i przejścia podziemne ułatwiają dojście na pociągi i umożliwiają lepszą komunikację dla mieszkańców danych terenów.

Obecnie PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. dostosowują do potrzeb podróżnych stację Warszawa Zachodnia. Powstaną tam m.in. windy, schody ruchome, funkcjonalne przejście podziemne, kładka i zadaszenie. Modernizowany jest pierwszy odcinek linii łączącej Warszawę Wschodnią z Otwockiem. Wybudowany będzie kolejny nowy przystanek – Warszawa Grochów – a istniejące czeka modernizacja. Między Warszawą ą Wschodnią a Warszawą Wawer, powstanie 5 nowych przejść podziemnych.

Karol Jakubowski
Zespół prasowy