PLK uczestnikiem Forum Ekonomicznego w Karpaczu

Forum Ekonomiczne w Karpaczu. Uczestnicy panelu siedzą i dyskutują na temat kolei. Autor Magdalena Grobel. Fot. 1

Rozpoczęło się XXXI Forum Ekonomiczne w Karpaczu. Tak jak w poprzednich latach, tak i w tym, roku przedstawiciele PKP Polskich Linii Kolejowych S.A. są aktywnym uczestnikiem spotkań o sprawach ważnych dla gospodarki Polski i Europy, których tegorocznym hasłem przewodnim jest „Europa w obliczu nowych wyzwań”.

Wśród tematów poruszanych przez zarządcę infrastruktury będą m.in. rola i znaczenie polskiej kolei, w kontekście wojny na Ukrainie i Europejskiego Zielonego Ładu, ekologizacją transportu kolejowego, trendy i nowoczesne rozwiązania w zakresie rozbudowy infrastruktury oraz innowacje i nowoczesne technologie na kolei. Przedstawiciele PKP Polskich Linii Kolejowych S.A. dyskutować będą także o sytuacji w branży budowalnej oraz rozwiązaniach dla rynku.

Agenda paneli z udziałem przedstawicieli PKP Polskich Linii Kolejowych S.A.

Panele z udziałem Ireneusza Merchel, prezesa Zarządu PKP Polskich Linii Kolejowych S.A:

• „Renesans kolei?” (7.09.2022, godz. 14:55-15:55)
  • „Transport na nowo. Jaka jest przyszłość szlaków handlowych Europy?” (8.09.2022, godz. 11:10-12:25)

Panele z udziałem Arnolda Brescha, członka Zarządu PKP Polskich Linii Kolejowych S.A, dyrektora ds. realizacji inwestycji:

• „Perspektywy zrównoważonego transportu w Europie” (7.09.2022, godz. 11:10-12:25)
  • „Przyszłość budownictwa w Polsce. Wyzwania branży w obliczu widocznego załamania się budownictwa na rynku polskim” (17:15-18:15)

Panele z udziałem Grzegorza Kurdziela, członka Zarządu PKP Polskich Linii Kolejowych S.A, dyrektora ds. operacyjnych:

• „Kolejowe innowacje – wpływ inwestycji na technologiczny rozwój” (7.09.2022, godz. 17:15-18:15)

Forum Ekonomiczne to najważniejsza i największa w Europie Środkowo-Wschodniej międzynarodowa konferencja. Podczas trzydniowego cyklu debat, spotkań i wydarzeń towarzyszących z udziałem gości z Polski i z zagranicy, prowadzone są rozmowy dotyczące kwestii najistotniejszych dla rozwoju gospodarczego i społecznego Europy. To platforma spotkań, na której nie tylko dyskutuje się o bezpieczeństwie, perspektywach rozwoju gospodarczego, współczesnych wyzwaniach i przezwyciężaniu kryzysów, ale także przedstawia konkretne rozwiązania i innowacyjne idee.

Magdalena Janus
Zespół prasowy