PLK na EKG o znaczeniu kolei dla gospodarki i ekologii

Widok z góry na tory i pociągi towarowe. fot. Szymon Danielek, Damian Strzemkowski

PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. aktywnie uczestniczą w Europejskim Kongresie Gospodarczym 2021 w Katowicach. Spółka jest w panelach dotyczących głównych kierunków rozwoju i zmian na kolei, inwestycjach infrastrukturalnych i zrównoważonego transportu.

Arnold Bresch, członek Zarządu PKP Polskie Linie Kolejowe S.A., Dyrektor ds. realizacji inwestycji przedstawi informacje w debacie „Strategia transportowa dla Polski” (12:30 – 14:00). Tematem będą inwestycje infrastrukturalne u zbiegu dwóch perspektyw unijnego budżetu. Podsumowane zostaną dotychczasowe projekty PLK oraz wskazane kierunki wzmacniania roli kolei w Polsce.

W panelu „Polskie porty morskie – alternatywą dla największych hubów morskich północno-zachodniej Europy” (14:30 – 15:30) – o potencjale polskich portów morskich i zwiększaniu do nich dostępu koleją. Grzegorz Kurdziel, członek Zarządu PKP Polskie Linie Kolejowe S.A., przedstawi efekty realizacji Krajowego Programu Kolejowego w kontekście poprawy dostępu kolejowego do portów. Jednym z priorytetów tych inwestycji jest poprawa parametrów technicznych istotnych dla ruchu towarowego – podniesienie prędkości, zwiększenie dopuszczalnych nacisków na oś oraz przystosowanie torów do kursowania dłuższych pociągów.

W panelu „Zielona kolej. 2021 – Europejski Rok Kolei” (14:30 – 15:30) Piotr Majerczak, członek Zarządu PKP Polskie Linie Kolejowe S.A., przedstawi rosnącą rolę kolei w Polsce, jako transportu ekologicznego, zrównoważonego i konkurencyjnego względem innych środków komunikacji. PLK proekologicznymi działaniami wpisują się w ideę Europejskiego Zielonego Ładu, poprawiają efektywność energetyczną i zmniejszają emisję CO2.

Europejski Kongres Gospodarczy (European Economic Congress – EEC) w Katowicach to trzydniowy cykl debat, spotkań i wydarzeń towarzyszących z udziałem gości z Polski i z zagranicy. Prowadzone rozmowy dotyczą kwestii najistotniejszych dla rozwoju gospodarczego i społecznego Europy.

Mirosław Siemieniec
T: +48 694 480 239