PLK budują nowy przystanek w Słupsku

Rozpoczęły się prace przy budowie nowego przystanku Słupsk Północny przy ul. Świętej Klary z Asyżu na linii kolejowej ze Słupska do Ustki. Przygotowano podłoże gruntowe pod wykonanie ławy betonowej peronu. Obiekt będzie miał 100 metrów długości i zostanie wyposażony w antypoślizgową nawierzchnię, wiatę, ławki, gabloty informacyjne i oświetlenie. Inwestycja zapewni lepszy dostęp do kolei w mieście. Nowy przystanek będzie gotowy w połowie 2019 roku.

W połowie roku rozpocznie się także budowa nowego przystanku Ustka Uroczysko. Zakończenie prac zaplanowano w IV kwartale 2019 r. Prace są realizowane w ramach przebudowy linii kolejowej nr 405 na odcinku Miastko – Słupsk – Ustka. Rewitalizacja całej trasy obejmuje także przebudowę stacji Miastko i Ustka oraz przystanków: Kawcze, Przytocko, Ciecholub, Biesowice, Kępka, Kępice, Korzybie, Wrząca Pomorska, Słonowice, Widzino, Kobylnica Słupska, Strzelinko, Gałęzinowo, Charnowo Słupskie. Dzięki inwestycji podróżni wygodniej wsiądą do pociągów i zyskają oczekiwany standard obsługi. Wszystkie perony będą wyższe, komfortowo wyposażone i dostosowane do potrzeb osób o ograniczonej mobilności.

Szybciej i bezpieczniej na Pomorzu

PLK wymieniły już tory i rozjazdy na trasie z Miastka do Słupska. Trwają prace wykończeniowe przy obiektach inżynieryjnych oraz nawierzchni torowej. Efektem prac będą szybsze przejazdy pociągów z prędkością do 100 km/h. O około 12 minut skróci się czas przejazdu między Szczecinkiem a Słupskiem. Mieszkańcy zyskają bardziej komfortowe możliwości podróżowania.

Szybsze i bezpieczniejsze podróże będą również na trasie Słupsk – Ustka. Wykonawca rewitalizuje tory na 17-kilometrowej trasie i naprawia sieć trakcyjną.

Latem pociągiem nad morze

W drugiej połowie czerwca, podobnie jak rok temu, uruchomione zostaną wakacyjne pociągi do nadmorskich kurortów w Ustce. Na czas letnich miesięcy PLK wstrzymają prace torowe na linii Słupsk – Ustka, by podróżni mogli komfortowo i bezpiecznie dotrzeć nad morze. W tym czasie wykonawca będzie kontynuował roboty nie wpływające na ruch pociągów.

Zwiększy się także bezpieczeństwo na skrzyżowaniu dróg i torów dzięki przebudowie 52 przejazdów kolejowo-drogowych. Zakończenie wszystkich robót zaplanowano w IV kwartale 2019 r.

Projekt „Rewitalizacja linii kolejowej nr 405 odcinek granica województwa (km 104,515) – Słupsk – Ustka” o wartości 202 mln zł netto jest finansowany z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Pomorskiego (RPO WP 2014-20). Dofinansowanie dla tego projektu z budżetu środków europejskich wynosi 85%.

Inwestycja w liczbach:

2 nowe przystanki: Słupsk Północny, Ustka Uroczysko;

2 przebudowane stacje Miastko i Ustka;

16 przebudowanych przystanków, m.in.: Kawcze, Przytocko, Ciecholub, Strzelinko, Gałęzinowo, Charnowo Słupskie.

52 przebudowane przejazdy kolejowo- drogowe

12 przebudowanych mostów i wiaduktów;