PKP Polskie Linie Kolejowe dzięki funduszom UE kończą realizację 8 projektów na najważniejszych liniach kolejowych w Polsce

W trakcie spotkania przedstawiono zakres, cele oraz efekty projektów:
  1. Modernizacja linii kolejowej E 65, odcinek Warszawa – Gdynia, etap I;
  2. Modernizacja linii kolejowej E 30 na odcinku Węgliniec – Legnica;
  3. Modernizacja linii kolejowej E 30 na odcinkach Węgliniec – Zgorzelec i Węgliniec – Bielawa Dolna;
  4. Pomoc techniczna dla przygotowania projektu "Modernizacja linii E 75 na odcinku Warszawa - Białystok – Suwałki – Trakiszki - granica państwa (Rail Baltica)";
  5. Pomoc Techniczna dla przygotowania modernizacji linii kolejowej E 65 – Południe Grodzisk Mazowiecki – Kraków/Katowice – Zebrzydowice/Zwardoń – granica państwa, etap I;
  6. Pomoc techniczna na opracowanie projektu „Modernizacja kolejowego korytarza nr II (E 20 i C-E 20) – pozostałe roboty";
  7. Modernizacja linii kolejowej E 59, odcinek Wrocław – Poznań (Etap I);
  8. Modernizacja  linii kolejowej E 20 na odcinku  Siedlce – Terespol, etap I.

Cel omówionych projektów to m.in. uzyskanie prędkości 160 km/h w ruchu pasażerskim i 120 km/h w ruchu towarowym, skrócenie czasu jazdy pociągów oraz zwiększenie bezpieczeństwa ruchu i możliwości zwiększenia ilości kursujących pociągów. Ponadto poprawi się dostępność transportu kolejowego dla osób niepełnosprawnych i komfort podróży pasażerów. Zastosowanie najnowszych rozwiązań technicznych i technologicznych zmniejszy koszty eksploatacji i utrzymania linii, a także zminimalizuje wpływ linii kolejowych na środowisko naturalne. Projekty pozwolą na osiągnięcie parametrów eksploatacyjnych, spełniających co najmniej wymagania określone w umowach międzynarodowych AGC/AGTC. Wpłyną również na zwiększenie spójności transportowej kraju oraz polepszenie dostępności przestrzennej Polski w układzie UE.

Przedstawione projekty dotyczą najważniejszych linii kolejowych w kraju, które skupiają największy ruch towarowy i pasażerski. Odgrywają one również zasadniczą rolę w przewozach międzynarodowych.

Informacje dla mediów:
Maciej Dutkiewicz