Pięć nowych wiaduktów na obszarze LCS Działdowo.

Umowa przewiduje wykonanie robót budowlanych dla budowy nowych skrzyżowań dwupoziomowych w następujących lokalizacjach: • obejmujących wiadukt drogowy w ciągu tzw. Północnej Obwodnicy Mławy, • wiadukt kolejowy w miejscowości Mławka, • wiadukt kolejowy w miejscowości Mławka w ciągu drogi gminnej nr 188073N, • wiadukt drogowy w miejscowości Iłowo Osada w ciągu drogi wojewódzkiej nr 544, • wiadukt drogowy w Działdowie.   Zadanie na kwotę 50 584 142,73 PLN brutto w okresie 26 miesięcy zrealizuje firma Mostostal Białystok Sp. z o.o.   Inwestycja realizowana przez PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. jest kolejnym etapem modernizacji połączenia kolejowego z Warszawy do Gdyni. Celem projektu jest zwiększenie komfortu podróżowania, podniesienie standardu bezpieczeństwa, a także zasadnicze skrócenie czasu przejazdu z Warszawy do Trójmiasta. Budowa wiaduktów, których na trasie z Warszawy do Gdyni powstanie ponad 100. Budowa skrzyżowań dwupoziomowych wpływa to nie tylko wzrost bezpieczeństwa ruchu kolejowego i możliwość podniesienia prędkości ponad 160 km/h. Powstanie wiaduktów korzystnie wpływa na atrakcyjność wielu terenów oraz stwarza możliwość dotarcia do obszarów dotychczas niewykorzystywanych.

Informacje dla mediów

Robert Kuczyński

Centrum Realizacji Inwestycji

tel.22 47 321 47, e-mail: ir.rzecznik@plk-sa.pl