Parking w Będziemyślu ułatwi podróże koleją

Przystanek Będziemyśl na trasie E30 Kraków - Medyka, fot. Bartłomiej Pawłowski (1)

Wybudowanie parkingu w sąsiedztwie peronów ułatwi komunikację mieszkańcom pobliskich miejscowości, w tym gminy Sędziszów Małopolski. Lepsze będą możliwości i warunki przesiadki na kolej, co usprawni łączenie podróży pociągiem, samochodem lub rowerem.

W zakresie umowy jest wybudowanie 50 miejsc postojowych dla samochodów, w tym także trzech punktów przeznaczonych do parkowania aut przez osoby z ograniczonymi możliwościami poruszania się. Dla rowerzystów przewidziano zainstalowanie 15 zadaszonych stojaków rowerowych. Parking będzie wyposażony w oświetlenie, co ułatwi podróżnym przesiadkę również o zmroku. Bezpieczeństwo zwiększy montaż monitoringu. W ramach zadania zaplanowano również budowę chodnika, stanowiącego wygodne dojście do peronów.

Zaprojektowanie i wybudowanie parkingu na zlecenie PLK SA zrealizuje Firma MATBUD Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością. Termin zakończenia realizacji zadania planowany jest na II połowę 2025 r.

Celem „Rządowego programu budowy lub modernizacji przystanków kolejowych na lata 2021-2025” jest przeciwdziałanie wykluczeniu komunikacyjnemu, promowanie ekologicznych środków transportu oraz wspieranie polskiej gospodarki. Na ten cel przeznaczono ponad 1 mld zł. W ramach programu zaplanowano także realizację ponad 100 parkingów przy istniejących i nowo budowanych punktach zatrzymywania się pociągów pasażerskich w całej Polsce.

Program na Podkarpaciu obejmuje 10 inwestycji peronowych z listy podstawowej w miejscowościach: Przemyśl, Hurko, Medyka, Żurawica, Ropczyce, Strzyżów, Mielec (dwa przystanki), Chorzelów, Zaklików. Zrealizowano już umowy na zaprojektowanie i wykonanie prac dla 9 z nich.

Dorota Szalacha
Zespół prasowy