Nowy system informacji dla podróżnych na stacjach Warszawa Wschodnia i Warszawa Zachodnia

Stacje będą także wyposażone w nowe oznakowanie stałe. Centrum Realizacji Inwestycji - Oddział w Warszawie, ogłosił postępowanie w tej sprawie. Warszawa Wschodnia i Warszawa Zachodnia to dwie stacje z największym ruchem pociągów w Polsce. W ciągu każdej doby z każdej z nich rusza po ok. 800 pociągów, korzystają z nich dziesiątki tysięcy pasażerów. Dotychczas, system informacji dla podróżnych w tych węzłach komunikacyjnych pozostawiał wiele do życzenia. Na stacji Warszawa Wschodnia był bardzo wyeksploatowany i często ulegał awariom, na Warszawie Zachodniej – podróżni mogli liczyć tylko na stare megafony. Teraz to się zmieni. W ramach ogłoszonego zamówienia PLK wyposaży obie stacje (wraz z przystankiem Warszawa Wola) w nowoczesne wyświetlacze informacyjne na peronach i w przejściach podziemnych. System informacyjny obejmie także wyświetlacze, które będą zainstalowane przez PKP S.A. w budynkach dworca Warszawa Wschodnia. Na Warszawie Zachodniej, PLK wyposaży w wyświetlacze budynek dworca od strony ul. Tunelowej. Toczą się także rozmowy z PKS Polonus na temat umożliwienia ustawienia w budynku dworca autobusowego specjalnego elektronicznego infokiosku, na którym można będzie zobaczyć informację o najbliższych odjazdach z dworca kolejowego. System informacyjny obejmie także przystanek Warszawa Wola, którego nazwę planuje się zmienić na Warszawa Zachodnia – Peron 8. Zmiana taka umożliwi przyjezdnym podróżnym lepszą orientację w terenie, a niewykluczone, że stamtąd odjeżdżały będą składy do lotniska w Modlinie. Aby uniknąć dezorientacji pasażerów, dla każdej ze stacji zostanie opracowany także schemat układu komunikacyjnego, który będzie rozmieszczony w wielu lokalizacjach – na peronach, w przejściach podziemnych i budynkach dworcowych. Schematy takie obejmowały będą całe węzły komunikacyjne, razem z przyległymi przystankami komunikacji miejskiej. Ważnym elementem będzie także nowe oznakowanie stałe i nowe megafony informacji pasażerskiej. Przetarg na wykonanie tego systemu został ogłoszony w systemie „Projektuj i buduj". Otwarcie ofert planowane jest na 7 grudnia br.

Informacje dla mediów:

Maciej Dutkiewicz