Nowy rozkład jazdy pociągów z propozycjami PKP Intercity

Nowe połączenia krajowe i międzynarodowe, powrót pociągów do Hrubieszowa i Sandomierza, więcej składów kategorii InterCity obsługiwanych przez pojazdy FLIRT3 i PesaDART oraz dodatkowe kursy weekendowe – tak w dużym skrócie zapowiada nowy rozkład jazdy PKP Intercity

- Wraz z nowym rozkładem jazdy, PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. otworzą dla ruchu pociągów łącznicę kolejową w Krakowie. Dzięki niej podróżni zyskają szybsze oraz wygodniejsze połączenia aglomeracyjne i regionalne. Skróci się czas podróży do Zakopanego - pasażerowie pociągów dalekobieżnych nie będą czekali na zmianę lokomotywy na stacji Kraków Płaszów. Do dyspozycji podróżnych będą dwa nowoczesne przystanki, pełniące również rolę węzłów przesiadkowych: Kraków Zabłocie i Kraków Podgórze – mówi Marek Olkiewicz, wiceprezes zarządu PKP Polskich Linii Kolejowych S.A.

Szybciej na trasach regionalnych i dalekobieżnych

Od 10 grudnia podróżni pojadą szybciej koleją o kilka lub kilkanaście minut w relacjach dalekobieżnych: z Krakowa do Przemyśla, Zakopanego i Warszawy, ze stolicy w kierunku Katowic, Wrocławia i Bydgoszczy. Skróci się także czas podróży w regionach: z Czeremchy do Białegostoku i Siedlec oraz na trasie z Kłodzka do Wałbrzycha.

- W nowym rozkładzie 2017/2018 zaproponujemy naszym pasażerom średnio o 17 pociągów na dobę więcej niż w tym roku. Będą to zarówno połączenia InterCity obsługiwane nowoczesnymi pojazdami FLIRT3 czy PesaDART, jak i składy międzynarodowe – mówi Marek Chraniuk, prezes PKP Intercity.

PKP Intercity uruchomi więcej połączeń weekendowych kursujących w tzw. szczytach przewozowych. Będą to m.in. składy relacji Wrocław – Katowice (TLK Lompa) i Poznań – Gdynia (TLK Molo). Dodatkowo, od grudnia na trasie Gliwice – Warszawa pasażerowie skorzystają z ekspresowego połączenia EIC Górnik. Natomiast sezonowo z Krakowa do Kołobrzegu pojedzie dodatkowa para pociągów EIP, a z Gdyni do Zakopanego skład EIC Giewont. Więcej na intercity.pl.

Dostosowanie do prac modernizacyjnych

W związku z pracami modernizacyjnymi prowadzonymi przez zarządcę infrastruktury niektóre pociągi, w wyznaczonych terminach, będą kursowały w zmienionych relacjach. Na trasie Warszawa – Poznań dla składów PKP Intercity wciąż obowiązuje trasa objazdowa przez Inowrocław i Gniezno, natomiast pociągi jadące z Lublina do stolicy kursują przez Łuków i Parczew. Dodatkowo dla składów, które jadą z kierunku Krakowa i Wrocławia do Lublina, od Radomia zostanie uruchomiona zastępcza komunikacja autobusowa.

Efekty inwestycji PLK

Inwestycje PLK to większy komfort podróżowania koleją i lepsza dostępność infrastruktury dla wszystkich grup podróżnych. Tylko w tym roku zarządca infrastruktury modernizuje 110 peronów, 1100 km torów i wymienia 700 rozjazdów. Wyższy poziom bezpieczeństwa w ruchu kolejowym i drogowym zapewnią zmodernizowane przejazdy kolejowo-drogowe i bezkolizyjne skrzyżowania.

Zarządca infrastruktury na bieżąco współpracuje z przewoźnikami, by zapewnić pasażerom kompleksową informacją o podróży oraz jej najwyższy komfort. Informacje o rozkładzie jazdy będą dostępne na stacjach i przystankach w formie plakatów i na stronie www.portalpasazera.pl. Odjazdy i przyjazdy pociągów są wyświetlane także na tablicach oraz infokioskach. Interaktywne urządzenia zamontowano już m.in. na stacjach: Jelenia Góra, Iława, Malbork, Warszawa Gdańska i Częstochowa Stradom.

Kontakt do mediów:
Mirosław Siemieniec