Nowoczesny system informacji dla podróżnych na stacji Szczecin Główny

W ramach zadania zostanie przebudowany system wizualnej informacji dla podróżnych, zainstalowany system telewizji dozorowanej oraz zmodernizowana instalacja elektryczna. Nowe tablice  z wyświetlaczami LCD zostaną zainstalowane na wszystkich peronach, w tunelu, w hali głównej dworca oraz na budynku przy ulicy Czarnieckiego 9. W imieniu PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. umowę podpisali: Józef Matuszczak   -  Dyrektor Oddziału Centrum Realizacji Inwestycji PKP PLK  S.A. w Szczecinie i Andrzej Piechocki -  Zastępca  Dyrektora, natomiast ze strony wykonawcy, konsorcjum firm PKP Informatyka spółka z  o.o. w Warszawie i Kolejowe Zakłady Łączności spółka z o.o. w Bydgoszczy Marcin Trzaska – Prezes Zarządu PKP Informatyka spółka z o.o. Przykład: Wyświetlacz główny stacyjny odjazdów i przyjazdów pociągów 9 – wierszowy. Tego rodzaju wyświetlacze będą zainstalowane w hali głównej dworca. Centrum zarządzania urządzeniami wizualnej informacji będzie zlokalizowane w pomieszczeniu dyżurnego ruchu na peronie trzecim. W skład systemu telewizji dozorowanej wejdą kamery obejmujące swoim zasięgiem wiadukt nad ul. Kolumba i wjazd na stację z kierunku stacji Szczecin Port Centralny oraz centrum monitoringu mieszczące się w gmachu dawnej DOKP przy ul. Korzeniowskiego. Koszt inwestycji wyniesie 3 022 967 PLN. Termin ukończenia modernizacji przewidziano na 31 maja 2012 r.

Romana Nakoneczna

Oddział Centrum Realizacji Inwestycji