Nowe pojazdy techniczne PLK zapewnią sprawniejsze podróże

W 2017 r. PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. zakupiły 10 pojazdów szynowo – drogowych, które umożliwiają szybsze przywracanie ruchu na liniach kolejowych. Nowy sprzęt jest wykorzystywany przez specjalistyczne jednostki, kolejowe zespoły ratownictwa m.in. do wkolejania, tzn. ustawiania na torach i holowania uszkodzonego taboru. Szybsze działania służb technicznych zapewniają krótsze przerwy i mniej zmian w kursowaniu pociągów.

- PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. zwiększają pozom bezpieczeństwa w ruchu kolejowym przez działania w obszarze organizacyjnym, technicznym i pracowniczym. Spółka uzupełnia także specjalistyczny sprzęt ratowniczy, który pozwala skracać czas usuwania skutków zdarzeń na torach. Akcje kolejarzy są prowadzone szybciej i bezpieczniej.
Dla podróżnych i przewoźników towarów oznacza to ograniczenie zmian w kursowaniu pociągów
– mówi Marek Olkiewicz, wiceprezes PKP Polskich Linii Kolejowych S.A.

Nowy sprzęt w akcji

W grudniu 5 nowoczesnych pojazdów szynowo – drogowych wzmocniło zespoły kolejowego ratownictwa technicznego w: Łodzi, Sosnowcu, Tarnowskich Górach, Wrocławiu i Czerwieńsku. Wartość sprzętu to prawie 6 mln zł netto. Poprzednia partia pięciu pojazdów trafiła do zespołów ratowniczych w Siedlcach, Lublinie, Rzeszowie, Białymstoku i Poznaniu jeszcze na początku 2017 r. Samochody są wykorzystywane do interwencji na torach normalnych i szerokich. Zabierają zarówno sprzęt ratowniczy jak i załogi. Mogą jechać po drogach z prędkością do 90 km/h, a po torach do 50 km/h.

PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. w ubiegłym roku zakupiły także za 4,5 mln zł specjalistyczny pociąg ratownictwa technicznego wyposażony w urządzenia do szybkiego usuwania awarii na sieci kolejowej. Pojazd o ładowności 18 ton posiada własny napęd i jest wyposażony w sprzęt do wkolejania. Posiada również warsztat mechaniczny (spawarkę, szlifierkę i wiertarkę) oraz agregat prądotwórczy i żuraw do przenoszenia ładunków. Poza interwencjami, pociąg pracuje m.in. przy odśnieżaniu i przycinaniu drzew. Porusza się max. 80 km/h i może zabrać siedmioosobową załogę. Nowy pojazd trafił do poznańskiego zespołu ratownictwa. To kolejny, szósty taki pociąg wykorzystywany w PLK.

W 2018 r. kolejne nowoczesne pojazdy i nowy pociąg ratownictwa o szacunkowej wartości ok. 11 mln zł będą działały na torach. PLK podpisały umowę na dostarczenie pociągu, który będzie stacjonował w Łodzi. Wkrótce zostanie także rozstrzygnięty przetarg na zakup pięciu pojazdów szynowo - drogowych.

Kolejowe ratownictwo techniczne

Zespoły ze specjalistycznym sprzętem są rozmieszczone na terenie całego kraju, by jak najszybciej dojechać do miejsc potencjalnych zdarzeń. Obecnie działa 20 zespołów kolejowego ratownictwa technicznego, dysponujących ponad 500 przeszkolonymi pracownikami. Podstawowe zadania kolejowego ratownictwa technicznego PLK to usuwanie skutków wypadków i zdarzeń kolejowych, które spowodowały przerwę lub ograniczenie w ruchu kolejowym, transport pojazdów kolejowych uszkodzonych w wyniku awarii technicznych do najbliższej stacji. Organizację służb technicznych PLK dostosowano do potrzeb i natężenia ruchu na sieci kolejowej.

Bezpieczeństwo priorytetem PLK

Poprawę bezpieczeństwa na liniach kolejowych PLK prowadzą przez: działania pracownicze – szkolenia; techniczne – m.in. zakup pojazdów diagnostycznych, specjalistycznego sprzętu i nowoczesnych urządzeń łączności i sterowania; organizacyjne - analiza systemu bezpieczeństwa i jego optymalizowanie; inwestycyjne - modernizacja torów, rozjazdów i przejazdów.

Mirosław Siemieniec