Nie zeszli na tory w Krakowie

Działania funkcjonariuszy w ramach akcji „Zero tolerancji dla przechłodzenia przez tory w miejscach niedozwolonych” wspierało Mobilne Centrum Monitorowania – samochód wyposażony w kilkanaście kamer i system łączności dający doskonałą łączność z patrolami w SOK terenie.
Akcji terenowej towarzyszyli dziennikarze i konferencja prasowa. Kolejarze z PKP Polskich Linii Kolejowych S.A. m.in. z udziałem krakowskiej Policji zwrócili uwagę na możliwość eliminowania niefrasobliwych wędrówek przez tory. W Małopolsce takie zachowanie przyczyniło się do 21 wypadków zginęło 12 osób. Polskie Linie Kolejowe zwracają uwagę na koszty społeczne: opóźnienia pociągów, zaangażowanie pogotowia ratunkowego, policji, prokuratorów.
Akcja PLK jest rozszerzeniem kampanii społecznej Bezpieczny przejazd – Zatrzymaj się i żyj!. Kolejarze apelują o bezpieczne przechodzenie przez tory, przekraczanie terenów kolejowych tylko w wyznaczonych miejscach.

informacje dla mediów:
Mirosław Siemieniec