Montaż konstrukcji wiaduktu kolejowego nad Aleją Solidarności i ulicą Radzymińską w Warszawie

Szanowni Państwo, PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. Oddział Regionalny w Warszawie uprzejmie informuje, iż 4 maja br. rozpocznie się drugi etap montażu wiaduktu kolejowego nad al. Solidarności i ul. Radzymińską. Z powodu prowadzonych prac montażowych będą występować utrudnienia w ruchu drogowym. W celu rozładowania szczytów komunikacyjnych zostanie wprowadzona zmienna organizacja ruchu podobna jak wprowadzona we wrześniu 2008 r. Przez cały czas trwania robót zamknięta będzie jedna część jezdni al. Solidarności w okolicy wiaduktu kolejowego (na wysokości Tesco) a ruch samochodowy zostanie skierowany na drugą jezdnię. W godzinach szczytu porannego w tym miejscu w kierunku centrum będą prowadziły dwa pasy ruchu a w kierunku Ząbek jeden. Następnie w ciągu dnia, pomiędzy godz. 11 a 12, oznakowanie zwężenia zostanie zmienione i w czasie szczytu popołudniowego w kierunku Ząbek będą prowadziły dwa pasy ruchu a do centrum jeden. Kolejna zmiana, czyli wprowadzenie organizacji ruchu szczytu porannego nastąpi w nocy, pomiędzy godz. 2 a 3. Godziny zmiany organizacji ruchu zostały wybrane na podstawie badań natężenia ruchu ulicznego w ciągu doby.  Harmonogram robót wygląda następująco:
  • w dniach 4-14 maja zamknięty zostanie ruch na jezdni al. Solidarności w kierunku do centrum a samochody skierowane będą na jezdnię w kierunku Ząbek; wprowadzona będzie, zmienna w ciągu doby organizacja ruchu
  • w dniach 15 -26 maja zamknięty zostanie ruch na jezdni al. Solidarności w kierunku Ząbek a samochody skierowane będą na jezdnię w kierunku centrum; wprowadzona będzie, zmienna w ciągu doby organizacja ruchu.
  • w dniach 27 maja-13 czerwca zamknięty zostanie ruch na „starej” ul. Radzymińskiej; wprowadzony zostanie objazd wyłączonego odcinka
 Wykonawcą robót na wiadukcie kolejowym nad Aleją Solidarności i ulicą Radzymińską jest Mostostal Warszawa S.A. Remont wiaduktu jako część modernizacji szlaku Warszawa Wschodnia – Legionowo oraz stacji Nasielsk wchodzi w zakres projektu nr 2005/PL/16/C/PT/001 „Modernizacja linii kolejowej E 65, odcinek Warszawa – Gdynia, etap II w Polsce” i realizowana jest w ramach przetargu nr 8 „Odcinek Warszawa Wschodnia – Legionowo oraz stacja Nasielsk”. Źródło finansowania: Fundusz Spójności – 84%, budżet państwa – 16 %. Koszt realizacji robót objętych przetargiem nr 8 wynosi 151 467 479,52EURO (netto). Wykonawcą robót jest konsorcjum w składzie: PKP Energetyka” S.A., i Przedsiębiorstwo Napraw Infrastruktury Sp. z o. o. Za wszelkie utrudnienia uprzejmie przepraszamy. Marta Szklarek
Rzecznik Prasowy
Oddział Regionalny w Warszawie