Modernizacja linii kolejowej Zbąszynek – Czerwieńsk wraz z budową łącznicy kolejowej Pomorsko – Przylep

20 kwietnia 2010 r., w siedzibie PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. Centrum Realizacji Inwestycji Oddział w Poznaniu, podpisana została umowa na nadzór i funkcję Inżyniera zadania inwestycyjnego „Modernizacja linii kolejowej nr 358 na odcinku Zbąszynek – Czerwieńsk z budową łącznicy kolejowej Pomorsko – Przylep omijającej stację Czerwieńsk – etap I”. Na wykonawcę ww. prac wybrano Firmę Menedżersko – Konsultingową KOLMEN Sp. z o.o. z Lublina. Ze strony KOLMEN Sp. z o.o. umowę podpisali: Prezes Zarządu – Grażyna Chyżyńska i Dyrektor Zarządzający – Prokurent – Kazimierz Zboch. W imieniu PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. Centrum Realizacji Inwestycji Oddział w Poznaniu swoje podpisy pod umową złożyli: Dyrektor Oddziału – Paweł Neumann i Zastępca Dyrektora Oddziału – Janusz Błachut. Rewitalizacja linii kolejowej 358 na odcinku Zbąszynek – Czerwieńsk – etap I obejmować będzie budowę łącznicy kolejowej Pomorsko – Przylep, omijającej stację Czerwieńsk oraz wzmocnienie torów pomiędzy Zbąszynkiem a Czerwieńskiem. Przyniesie to określone korzyści dla lokalnej społeczności. Między innymi dzięki skróceniu o około 3,7 km odległości pomiędzy stacjami Zielona Góra i Sulechów, wyeliminowaniu konieczności zmiany kierunku jazdy pociągów oraz podniesieniu prędkości do 100 km/h, czas ich jazdy zostanie skrócony o około 33 min. Modernizacja finansowana jest przez Unię Europejską, w ramach Lubuskiego Regionalnego Programu Operacyjnego na lata 2007 – 2013 oraz PLK S.A. i Fundusz Kolejowy. Realizacja projektu nastąpi w latach 2010 – 2012.

Informacje dla mediów:

Zbigniew Wolny