Międzynarodowe przystanki kolejowe

Kolejarze dowozili, obsługiwali i informowali na nich tysiące kolorowych grup, fanów prawie wszystkich drużyn turnieju. Na przyjazdach pod stadiony wszyscy byli radośni. Na wyjazdach emocje były zróżnicowane od radości po smutek. Odpadały zmartwienia o przejazd, powrót z rozgrywek, bo koleją na i z przystanków jest najszybciej.
Ze stacji głównych, w centrach miast gospodarzy rozgrywek, do przystanków pod stadionami pociągi jechały w Gdańsku 6 minut, w Warszawie 5 minut we Wrocławiu 12 minut. Dojazd na najbliższy stadionu Poznań Górczyn zajmował 5 minut.
Specjalnie przygotowane rozkłady jazdy sprawiły, że dziesiątki pociągów obsługiwały kolejowych kibiców na wszystkich przystankach stadionowych. Zdecydowanie puchar za pierwsze miejsce w obsłudze ilości sportowych składów przysługuje przystankowi Warszawa Stadion.
Ten obiekt i pozostałe przystanki „stadionowe”, przygotowane przez PKP Polskie Linie Kolejowe z myślą o kibicach Euro 2012, są po wielkich sportowych premierach gotowe do dalszej codziennej, nie mniej ważnej, obsługi podróżnych.

Informacje dla mediów:
Mirosław Siemieniec