Meczowa gotowość linii kolejowych

W pełnej gotowości na sieci kolejowej w Polsce jest ponadto 35 lokomotyw spalinowych i elektrycznych. W dyspozycji czeka również 86 pociągów sieciowych niezbędnych przy usuwaniu ewentualnych awarii sieci trakcji elektrycznej. Tereny i obiekty kolejowe zabezpieczają funkcjonariusze Straży Ochrony Kolei według szczegółowo określonych lokalizacji. Wykorzystują m.in. 53 nowe samochody terenowe. Rozlokowali także 9 pojazdów Mobilnego Centrum Monitoringu. Zapewniona jest stała współpraca SOK ze służbami zaangażowanymi w zabezpieczenie turnieju. Wszystkie trasy, którymi podróżują kibice są dodatkowo monitorowane. Pociągi z kibicami, zgodnie z rozkładem jazdy maja terminowo dotrzeć do celu. Priorytetem w czasie trwania Euro 2012 są pociągi w relacjach pomiędzy miastami gospodarzami, zarówno rozkładowe, jak i uruchamiane indywidualnie oraz pociągi międzynarodowe. Sytuację przewozową na sieci koordynuje Kolejowe Centrum Zarzadzania Kryzysowego PKP Polskich Linii Kolejowych oraz Regionalne Zespoły Zarzadzania Kryzysowego. Mirosław Siemieniec Rzecznik prasowy PKP Polskie Linie Kolejowe S.A.