Legnica – komfortowe perony i windy dla podróżnych

PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. zamierzają do 2020 r. przebudować stację Legnica. Zlikwidowane będą bariery architektoniczne. 4 windy zapewnią osobom niepełnosprawnym i z większym bagażem dostęp na perony nr 2, 3, 4 i 5. Zmienione perony z nową nawierzchnią ułatwią wsiadanie do pociągów. Będą wyposażone w nowe ławki - dostosowane do historycznego charakteru stacji. Pasażerowie skorzystają z nowego systemu dynamicznej informacji pasażerskiej z elektronicznymi tablicami informacyjnymi. Poziom bezpieczeństwa podróżnych zwiększy monitoring peronów i przejścia podziemnego. Na stacji zamontowane będzie też nowe oświetlenie.

Dużym przedsięwzięciem będzie remont wiaty nad peronami. Jej stalowa konstrukcja zostanie wypiaskowana i zabezpieczona powłoką antykorozyjną. Wymienione zostaną pokrycia z blachy i rynny. Przebudowa obejmie też tory i sieć trakcyjną. Wymieniona będzie sieć wodociągowa i kanalizacyjna.

30 maja br. ogłoszony został przetarg pod nazwą: Dostosowanie stacji Legnica do potrzeb osób z ograniczoną możliwością poruszania się, projekt finansowany z budżetu państwa. Szacunkowa kwota realizacji to ok. 20 mln zł. Po zakończeniu procedury wyboru wykonawcy prace planowane są do realizacji do końca 2019 r.

Mirosław Siemieniec