LAUREACI KONKURSU „CZŁOWIEK ROKU - PRZYJACIEL KOLEI 2011”

W konkursowych kategoriach uhonorowani zostali: Dziennikarz Roku:Adam Grzeszak, Polityka. Za wyjątkowo staranne i rzeczowe materiały publicystyczne o transporcie kolejowym. Menedżer Rokuw grupie firm kolejowych: Artur Radwan,  Prezes Zarządu Koleje Mazowieckie KM Sp. z o.o. Za bardzo dobre wyniki działalności samorządowej kolei pasażerskiej w Polsce Menedżer Roku w grupie firm działających na rzecz kolei: Tomasz Szuba, Prezes Zarządu Tines S.A. Za sukcesy we wdrażaniu nowych technologii i budowy pozycji firmy na rynku Naukowiec Roku:  prof. dr hab. inż. Jerzy Kisilowski, Politechnika Warszawska. Za wybitny wkład w kształcenie kadry naukowej, rozwój badań i wdrożeń w sektorze transportu kolejowego Polityk Roku: Hanna Gronkiewicz-Waltz, Prezydent Miasta Stołecznego Warszawy. Za kompleksowe i konsekwentne wspieranie systemu transportu publicznego, w tym transportu szynowego. Samorządowiec Roku: Adam Struzik – Marszałek Województwa Mazowieckiego. Za wspieranie rozwoju potencjału pasażerskich przewozów koleją oraz śmiałe inwestycje taborowe W związku z rocznicą 10-lecia historycznych przemian w kolejnictwie i  transformacji transportu kolejowego w wyniku uchwalenia ustawy o restrukturyzacji, komercjalizacji i prywatyzacji Przedsiębiorstwa Państwowego PKP nagrody specjalne otrzymali: Jerzy Buzek, Przewodniczący Parlamentu Europejskiego, Premier Rządu Rzeczypospolitej Polskiej w latach 1997–2001 oraz Tadeusz Syryjczyk, Minister Transportu i Gospodarki Morskiej w latach 1998 - 2000, Ekspert Zespołu Doradców Gospodarczych TOR Nagrody wręczono 7 listopada 2011 r. podczas Gali Kolejowej w warszawskim Teatrze Narodowym. Konkurs po raz siódmy zorganizowały PKP Polskie Linie Kolejowe SA i Railway Business Forum. Celem konkursu jest przedstawianie osobowości, których dokonania zawodowe mają istotny wpływ na rozwój transportu kolejowego, zastosowanie nowych technologii, propagowanie nowoczesnego stylu zarządzania firmą w transporcie oraz budują przyjazny klimat wokół kolei. Więcej informacji na:www.przyjaciel-kolei.pl

Zobacz fotogalerię

Mirosław Siemieniec