Koleją na lotnisko Szczecin - Goleniów

120km/h – z taką prędkością mogą jeździć pociągi z Goleniowa do Kołobrzegu po zakończeniu modernizacji połączenia. Podwyższenie maksymalnej prędkości na tej trasie oznacza skrócenie czasu przejazdu o 35 minut.
PKP Polskie Linie Kolejowej S.A. na odcinku Goleniów - Kołobrzeg wykonały kompleksową wymianę nawierzchni na długości ponad 16 km. W ramach zaplanowanych robót wyremontowano wiadukt w Gryficach oraz przebudowano urządzenia sterowania ruchem kolejowym. Podróżni korzystają ze zmodernizowanych peronów w Baszewicach, Gąbinie, Głowaczewie, Nowogardzie, Wyszomierzu, Bieczynie Pomorskim i Starym Borku. Nowe wiaty peronowe postawiono w Gąbinie, Starym Borku, Baszewicach, Głowaczewie, Bieczynie Pomorskim, Wyszomierzu i Mostach.
Pociągi jadące do przystanku obok lotniska skorzystają z nowych torów od długości ponad 4 km. Budowa łącznicy do portu lotniczego objęła również montaż nowych rozjazdów, wykonanie nasypów czy budowę systemu sterowania ruchem kolejowym.
Podróżni jadący na lotnisko będą korzystać ze zbudowanego od podstaw peronu z wiatą i oświetleniem oraz nowego przejścia prowadzącego prosto do terminalu lotniczego.
Czas przejazdu szynobusu do Portu Lotniczego Szczecin – Goleniów ze Szczecina wyniesie 40 minut, a z Kołobrzegu - 90 minut. Całkowity koszt inwestycji realizowanej w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego wyniósł 55 mln PLN (netto), w tym budowa samej łącznicy – 16 272 879 PLN.
Realizacja tego ważnego dla regionu przedsięwzięcia jest wynikiem współpracy marszałka województwa zachodniopomorskiego z PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. W 2009 roku została podpisana umowa na dofinansowanie modernizacji regionalnej linii kolejowej 402 Goleniów – Kołobrzeg wraz z budową łącznicy do Portu Lotniczego Szczecin - Goleniów i umieszczenie inwestycji w Regionalnym Programie Operacyjnym Województwa Zachodniopomorskiego na lata 2007-2013.
Zobacz fotogalerię

Zobacz jak powstawała łącznica