Kolej przygotowana do zmiany czasu

Pociągi wyjeżdżające 29 października już po godzinie 3.00 nowego czasu, kursują zgodnie z obowiązującym rozkładem jazdy. Tylko 31 pociągów na sieci kolejowej, kursujących w nocy 28/29 października zatrzyma się na zmianę czasu. Wyruszą zgodnie z rozkładem według „nowego” czasu.

Dotyczy to m.in. pociągu TLK „Pogoria” jadącego z Gdyni Głównej do Bielska-Białej (postój na stacji Łódź Widzew) oraz pociągu TLK „Sudety” z Jeleniej Góry do Gdyni Głównej (postój w Inowrocławiu) i pociągu IC „Przemyślanin” ze Szczecina Głównego do Przemyśla Głównego (postój na stacji Kędzierzyn Koźle).

Zmiana letniego czasu środkowoeuropejskiego (CLSE) na czas zimowy środkowoeuropejski (CSE) odbywa się zgodnie z rozporządzeniem Prezesa Rady Ministrów z dnia 5 stycznia 2012 roku. Wskazówki zegara przesuwamy wtedy z godziny 3.00 na 2.00.

Szczegółowych informacji na temat kursowania pociągów udzielają przewoźnicy. Aktualny rozkład jazdy można sprawdzić na portalpasazera.pl.

Mirosław Siemieniec