Inwestycje za ponad pół miliarda zł na trasę Trzebinia – Zebrzydowice

- Wartość umów podpisanych w bieżącym roku przez PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. świadczy o dużym zaangażowaniu w realizację Krajowego Programu Kolejowego. Takie działania umożliwiają szybkie unowocześnianie kolei i wzrost jej atrakcyjności dla pasażerów przewozów dalekobieżnych i aglomeracyjnych – powiedział Andrzej Adamczyk, minister infrastruktury i budownictwa.

Efektem prac między Trzebinią a Oświęcimiem będzie kilkunastominutowe skrócenie czasu jazdy dzięki zwiększeniu prędkości pociągów do 120 km/h. Podróżni, w tym osoby z ograniczonymi możliwościami poruszania się zyskają, wygodną obsługę i łatwiejszy dostęp do pociągów na stacjach i przystankach: Chrzanów, Chrzanów Śródmieście, Chełmek Fabryka, Gorzów Chrzanowski. Nowe perony będą wyposażone w wiaty, ławki i lepsze oświetlenie. Zamontowane będzie nowe nagłośnienie i tablice informacyjne. System tzw. ścieżek dotykowych ułatwi osobom niedowidzącym poruszanie się po stacji.

- Ważnym celem inwestycji PKP Polskich Linii Kolejowych S.A. jest poprawa warunków dla transportu towarów. To m.in. projekty na Śląsku i w Małopolsce, a wśród nich zapewnienie sprawnych przewozów z Trzebini do Zebrzydowic. Na trasie Trzebinia – Czechowice Dziedzice zaplanowaliśmy prace o wartości ponad pół miliarda zł. Dziś podpisaliśmy już umowę za 303 mln zł na odcinek Trzebinia – Oświęcim – mówi Ireneusz Merchel, prezes PKP Polskich Linii Kolejowych S.A.

Inwestycja to kompleksowa wymiana toru i sieci trakcyjnej na 20 km dwutorowej linii. Prace obejmą również przebudowę lub remont 33 obiektów inżynieryjnych, m.in. wiaduktów w Trzebini, Chrzanowie, Chełmku i Oświęcimiu. Zwiększy się poziom bezpieczeństwa w ruchu kolejowym. Poszerzenie jezdni pod wiaduktami oznacza również sprawniejszy i bezpieczniejszy system komunikacji drogowej. Prace budowlane na odcinku Trzebinia – Oświęcim planowane są w latach 2019 – 2021.

Linia Trzebinia – Oświęcim – Czechowice Dziedzice - Zebrzydowice (nr 93) wykorzystywana jest w ruchu pasażerskim oraz towarowym. Szczególnie ważna jest dla transportu węgla kamiennego ze śląskich kopalń do Czech i na południe Europy.

PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. podpisały dziś umowę „Zaprojektowanie i wykonanie robót dla zadania pn.: Prace na linii kolejowej nr 93 Trzebinia – Zebrzydowice na odcinku Trzebinia – Oświęcim w ramach projektu POIiŚ 2014-2020 nr 5.1-12 pn.: „Prace na linii kolejowej nr 93 na odcinku Trzebinia – Oświęcim – Czechowice Dziedzice”.za 303 mln zł (netto) Umowa na kolejny odcinek trasy, tj. na Oświęcim – Czechowice Dziedzice podpisana zostanie po rozstrzygnięciu przetargu, szacowanego na 219 mln zł (netto) - w drugiej połowie 2018 r. Prace budowlane na odcinku Oświęcim – Czechowice Dziedzice, planowane są w latach 2019 – 2021.

Inwestycje realizowane są w ramach projektu o nazwie „Prace na linii kolejowej nr 93 Trzebinia – Zebrzydowice” w ramach Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko (POIiŚ 5.1-12). Wartość całego projektu to ok. 555 mln zł.

Dorota Szalacha
Zespół prasowy