I Międzynarodowa Konferencja Graniczna narodowych zarządców infrastruktury kolejowej Rzeczypospolitej Polskiej i Republiki Czeskiej z przewoźnikami kolejowymi

W spotkaniu udział wzięli min. Prezes Zarządu PKP PLK S.A. Pan Zbigniew Szafrański oraz Z-ca Dyrektora Generalnego SZDC p. Vojtech Kocourek PhD. Wspólne spotkanie obu zarządców infrastruktury i wszystkich przewoźników przybrało formę forum dyskusyjnego, na którym poruszono problemy istotne w codziennej pracy w strefie trans granicznej. Organizatorzy przedstawili informacje nt.:
  • planów inwestycyjnych i modernizacyjnych linii kolejowych,
  • zasad przydzielania dostępu do infrastruktury kolejowej w PKP PLK SA  i SŽDC,
  • współpracy obu zarządców przy zarządzaniu infrastrukturą kolejową na odcinku ruchu trans granicznego (umowa, miejscowe porozumienia graniczne, OSS, dyspozytury, planowanie zamknięć),
  • przestrzegania postanowień Miejscowych Porozumień Granicznych przez pracowników zarządców infrastruktury i przewoźników,
  • odpowiedzialność za szkody – przewoźników i zarządców,współpraca i wymiana informacji w pracy bieżącej i przy zakłóceniach w prowadzeniu ruchu kolejowego,
  • indywidualnego rozkładu jazdy pociągów i zamknięć torowych.
Informacje i wnioski zgłoszone na konferencji ułatwią obu stronom lepsze poznanie swych partnerów i pozwolą rozwiązywać bieżące problemy i trudności,  w duchu partnerstwa i zrozumienia .Ułatwią też stałe kontakty między poszczególnymi osobami i zainteresowanymi firmami. Konferencje takie będą organizowane cyklicznie na przemian - w Polsce i w Republice Czeskiej.