I Kongres Rozwoju Kolei

I Kongres Rozwoju Kolei to wydarzenie, które wyznaczy kierunki dalszego rozwoju transportu kolejowego w Polsce. Decydenci, liderzy opinii publicznej, przedstawiciele organizacji społecznych, świata nauki i władz samorządowych podczas dziewięciu paneli dyskusyjnych poruszą najważniejsze tematy dla kolei, pasażerów i klientów. Inwestycje, wykorzystanie funduszy unijnych, ekologia, elektromobilność, innowacje, bezpieczeństwo, przyszła perspektywa budżetowa, Centralny Port Komunikacyjny, rozwój przewozów towarowych – to tylko przykłady z obszarów kluczowych dla Kongresu.

Nowoczesna i sprawnie działająca infrastruktura kolejowa stanowi podstawę funkcjonowania systemu transportowego. Potwierdzają to trwające bądź zrealizowane przez PLK, w ramach Krajowego Programu Kolejowego, inwestycje: kilometry zmodernizowanych torów, przebudowane przejazdy kolejowe czy dostosowane do potrzeb różnych grup pasażerów perony. Dbamy również o bezpieczeństwo na sieci kolejowej i dostosowujemy rozkład jazdy do oczekiwań podróżnych oraz przewoźników – zaznacza Ireneusz Merchel, prezes Zarządu PKP Polskich Linii Kolejowych S.A.

Istotnym punktem wydarzenia będzie także finał konkursu „inNOWacje – #kolej2023”. Od końca listopada innowacyjne pomysły dla kolei mogli zgłaszać przedstawiciele start-upów. W czasie trwania Kongresu zaprezentują oni najlepsze rozwiązania w czterech dziedzinach: Kolej dla Pasażera, Innowacyjna Technika Kolejowa, Nowoczesny Marketing i Sprzedaż oraz Ekologia. Pomysłom innowatorów przyglądać będą się m.in. władze spółek Grupy PKP.