Film "Sztuczki" polskim kandydatem do OSKARA 2008

"Sztuczki" to film o samochodach, kobietach i miłości. Jest to również opowieść o tym, jak można rzucić wyzwanie losowi, sprawić, że świat nabierze kolorów i wypełni się tym szczególnym światłem, jakie roztacza wokół siebie miłość. Trzeba tylko znać kilka tajemnych sztuczek, umieć przekupić los, a czasami zagrać va bank z przeznaczeniem. Film w reżyserii Andrzeja Jakimowskiego jest polskim kandydatem do Oscara 2009 w kategorii najlepszy film nieanglojęzyczny - poinformował w sobotę Polski Instytut Sztuki Filmowej (PISF).  Patronat honorowy nad filmem objęła Spółka PKP Polskie Linie Kolejowe. Film "Sztuczki" nagrodzono łącznie na prawie 30 festiwalach:
  • Najlepszy Film w sekcji Giornate degli Autori / Venice Days 64.Mostra Internazionale d'Arte Cinematografica, Wenecja 2007
  • Europa Cinemas Label dla Najlepszego Filmu Europejskiego w sekcji Giornate degli Autori / Venice Days, 64.Mostra Internazionale d'Arte Cinematografica, Wenecja 2007
  • Lanterna Magica Award, 64.Mostra Internazionale d'Arte Cinematografica, Wenecja 2007
  • Złote Lwy dla Najlepszego Filmu XXXII Festiwal Polskich Filmów Fabularnych, Gdynia 2007
  • Złote Lwy dla Producenta Najlepszego Filmu - Andrzeja Jakimowskiego, XXXII Festiwal Polskich Filmów Fabularnych, Gdynia 2007
  • Nagroda Indywidualna dla Adama Bajerskiego za Najlepsze Zdjęcia do Filmu, XXXII Festiwal Polskich Filmów Fabularnych, Gdynia 2007
  • Najlepszy Film Konkurs Filmów Polskich, XV Międzynarodowy Festiwal Sztuki Autorów Zdjęć Filmowych Camerimage 2007, Łódź
  • Orzeł za Najlepszą Reżyserię dla Andrzeja Jakimowskiego, Polska Akademia Filmowa, Warszawa 2008
  • Orzeł - Nagroda Publiczności Polska Akademia Filmowa, Warszawa 2008
  • Orzeł - Najlepsza Drugoplanowa Rola Męska dla Tomasza Papryka Polska Akademia Filmowa, Warszawa 2008
  • Złota Taśma dla Najlepszego Filmu Polskiego, Warszawa 2008
  • Nagroda Specjalna Jury, 56.Internationales Filmfestival Mannheim -Heidelberg, Mannheim-Heidelberg 2007
  • Cinema Owners Jury Prize, 56.Internationales Filmfestival Mannheim-Heidelberg, Mannheim-Heidelberg 2007
  • Nagroda za Najlepszą Rolę Pierwszoplanową dla Damiana Ula, 20th Tokyo International Film Festival, Tokio 2007
  • Nagroda Specjalna Jury, 31st Mostra of International Cinema of São Paulo, San Paulo 2007
  • Brązowa Gęś, Nagroda Jury Krytyków Filmowych, 13th Festival of European Films on Wheels, Kars 2007
  • Human Values Award, 48th International Thessaloniki Film Festival, Saloniki 2007
  • Nagroda FIPRESCI, 9th Bratislava International Film Festival, Bratysława 2007
  • Grand Jury Prize - Golden Prometheus, 8th Tbilisi International Film Festiwal, Tbilisi 2007
  • Sergo Parajanov Prize, 8th Tbilisi International Film Festiwal, Tbilisi 2007
  • Nagroda Secjalna Jury, 20th Premiers Plans Angers, Angers 2008
  • Nagroda Publiczności, 20th Premiers Plans Angers, Angers 2008
  • Nagroda Główna Jury, 25th Miami International Film Festival, Miami 2008
  • Nagroda Główna Jury, 5th Neisse Filmfestival, Zittau 2008
  • Nagroda Główna Jury, 7th Châtenay-Malabry FF, Châtenay-Malabry, Paryż 2008
  • Nagroda Główna Jury, XI Golden Brig Open Ukrainian FF, Kijów/Odessa 2008
  • Youth Jury Prize ,for the best feature film, 10th East-West International Film Festival, Baku 2008

zobacz także http://www.sztuczki-film.pl/ Jeśli jeszcze nie widzieliście, to już chyba wiecie, że warto. Życzymy miłego oglądania!