Będą wygodniejsze podróże koleją ze stacji Włocławek

Pociąg osobowy stoi przy peronie stacji Włocławek fot. Magdalena Janus

PLK przygotowują prace, które ułatwią podróże koleją ze stacji Włocławek w kierunku Torunia, Bydgoszczy oraz Łodzi. Ogłoszony został przetarg na przygotowanie dokumentacji projektowej oraz realizację pierwszego etapu zadania.

Polska kolej zmienia się z myślą o pasażerach. Dzięki inwestycjom PLK staje się coraz bardziej komfortowa, przewidywalna i bezpieczna. Po przebudowie peronu nr 1 oraz remoncie przejścia podziemnego na stacji Włocławek podróżni zyskają oczekiwany komfort obsługi w codziennych podróżach koleją do pracy lub szkoły – powiedział Ireneusz Merchel, prezes Zarządu PKP Polskich Linii Kolejowych S.A.

Zakres prac obejmuje przebudowę jednokrawędziowego peronu nr 1. Z wyższej konstrukcji podróżni łatwiej wsiądą do pociągów. Planuje się montaż wiaty, tablic informacyjnych oraz czytelnego oznakowania, które ułatwi orientację na stacji. Będzie nowe, jaśniejsze oświetlenie. Wyremontowane zostanie przejście podziemne, w którym nowe okładziny ścian i sufitu zostaną dostosowane wizualnie do estetyki budowanego dworca kolejowego. W przejściu zamontowane zostanie nowe oświetlenie, przygotowana zostanie nowa izolacja oraz odwodnienie.

Zakończenie prac w ramach zadania pn. „Rewitalizacja infrastruktury pasażerskiej na stacji Włocławek - etap 1: peron nr 1 i przejście podziemne w km 54,819 linii nr 18” planuje się w kwietniu 2023 r. Prace o wartości 9 mln zł netto finansowane będą ze środków budżetowych PLK.

Przygotowana dokumentacja projektowa obejmie także zakres wchodzący w drugi etap prac. W jego ramach PLK planują przebudowę i podwyższenie peronu nr 2, wydłużenie peronu nr 1 do 300 metrów oraz zabudowę windy z przejścia podziemnego na peron nr 2, która ułatwi dostęp do kolei podróżnym o ograniczonych możliwościach poruszania się. Prace zostaną zrealizowane po zapewnieniu środków finansowych.

Przemysław Zieliński
Zespół prasowy