Aktualizacja kolejowego rozkładu jazdy od 1 września 2011 roku

Wprowadzenie nowego rozkładu jazdy jest konieczne, ponieważ prace prowadzone
na wymienionych powyżej liniach spowodują konieczność wyłączenia z ruchu na znacznych odcinkach jednego z torów. Jazda pociągów będzie odbywała się w obu kierunkach wahadłowo po jedynym czynnym torze. Alternatywą byłoby prowadzenie prac z całkowitym zamknięciem linii dla ruchu pociągów. W przypadku tych linii taki wariant nie mógł być brany pod uwagę. Wszystkie rozwiązania, jakie zostały przyjęte w nowym rozkładzie, zostały opracowane wspólnie z zainteresowanymi przewoźnikami pasażerskimi i przez nich zaakceptowane.

Od 1 do 7 września objazdami pojadą:
  • przez Katowice pociągi relacji Warszawa – Kraków – Warszawa jadące przez Centralną Magistralę Kolejową. Część pociągów w tych dniach zostanie odwołana. Przyczyną jest konieczność wymiany rozjazdów na stacji Starzyny, co uczyni tę stację przez tydzień całkowicie nieprzejezdną. Objazdy nie będą dotyczyć pociągów relacji Warszawa – Kraków – Warszawa jadących przez Radom i Kielce,
  • przez Bydgoszcz pociągi relacji Warszawa – Gdynia – Warszawa. Przyczyną jest konieczność całkowitej wymiany konstrukcji mostu koło Iławy.

Pozostałe odcinki na Centralnej Magistrali Kolejowej i linii Warszawa – Gdynia będą służyły ruchowi pociągów bez przerwy.

Czasy przejazdów na wybranych trasach wyniosą:
  • z Gdańska Głównego do Warszawy Centralnej:
-od 1 do 7 września od 399 do 481 minut, -od 8 września do 10 grudnia od 361 do 420 minut (obecnie od 363 do 410 minut),
  • z Warszawy Centralnej do Gdańska Głównego:
-od 1 do 7 września od 385 do 498 minut, -od 8 września do 10 grudnia od 359 do 416 minut (obecnie od 366 do 402 minut),
  • z Warszawy Centralnej do Krakowa Głównego:
-od 1 do 7 września od 263 do 276 minut, -od 8 września do 10 grudnia od 187 do 204 minut (obecnie od 187 do 210 minut),
  • z Krakowa Głównego do Warszawy Centralnej:
-od 1 do 7 września od 243 do 255 minut, -od 8 września do 10 grudnia od 188 do 207 minut (obecnie od 177 do 209 minut). Skróceniu ulegną czasy przejazdów:
  • z Warszawy Centralnej do Łodzi Fabrycznej:
-od 1 września do 15 października od 107 do 116 minut (obecnie od 125 do 132 minut),
  • z Łodzi Fabrycznej do Warszawy Centralnej:
-od 1 września do 15 października od 115 do 117 minut (obecnie od 122 do 131 minut).

Przepraszamy Podróżnych za wszystkie utrudnienia związane z podróżowaniem w okresie wielkiego nasilenia prac modernizacyjnych na polskich torach. Liczymy na Państwa zrozumienie, że wielkie inwestycje, współfinansowane ze środków Unii Europejskiej muszą być wykonane w terminie i z pożytkiem dla pasażerów. Efekty tych prac polepszą warunki podróżowania między Warszawą, Katowicami, Krakowem, Łodzią, Poznaniem, Wrocławiem i Gdańskiem oraz na wieloma innymi miastami już w przyszłym roku.

Prosimy o każdorazowe sprawdzanie rozkładu jazdy przed planowana podróżą.

Zobacz prezentację

Informacje dla mediów: