Wyższy standard obsługi podróżnych na stacji Łódź Widzew

Prace na Widzewie ruszyły w szybkim tempie z końcem wakacji. Najpierw wykonawca zajął się nowym układem torowym, peronami i zadaszeniem. Powstaje nowy szkielet wiaty peronowej, który obejmie trzy perony. Widać już fundamenty najbardziej oddalonego od budynku dworca peronu pierwszego oraz przejścia podziemnego.
Nowe perony o długości 400 metrów będą zdecydowanie wyższe niż obecne i umożliwią pasażerom wygodne wsiadanie do pociągów. Stacja zyska wyposażenie służące podróżnym: wyświetlacze z informacją pasażerską, nagłośnienie, gabloty na rozkłady, ławki. Pierwszy peron będzie gotowy w połowie 2014 r., a wraz z przebudową układu torowego do grudnia powstaną kolejne.
Stacja Łódź Widzew będzie dostosowana do obsługi osób niepełnosprawnych, podróżnych  z cięższym bagażem i opiekunów z dziećmi. Na perony będą prowadziły pochylnie oraz windy.
Projekt obejmuje również budowę Lokalnego Centrum Sterowania wyposażonego w komputerowy system obsługi urządzeń sterowania ruchem kolejowym. Usprawni ono zarządzanie ruchem kolejowym na liniach np. do Zgierza, do stacji Łódź Fabryczna i do stacji Łódź Chojny.
Wykorzystujemy efekty pierwszej części inwestycji - modernizacji linii objazdowej do stacji Łódź Kaliska. Pociągi już jeżdżą tamtędy krócej, poniżej  20 minut.
Całkowity koszt zadania wynosi blisko 240 mln złotych.

Informacje dla mediów:
Maciej Dutkiewicz