WYŚPIEWAĆ KOLEJ - Piosenkami o kolei zdobędą 56 tysięcy zł

Konkurs muzyczny Pociąg na scenę ruszył 1 marca. Przedsięwzięcie adresowane jest do dzieci i młodzieży w wieku 7 – 16 lat. Chętni muszą wykonać piosenkę o tematyce kolejowej. Można śpiewać solo i w zespole. Eliminacje przewidziano w ośmiu miastach Polski w kwietniu i maju. Finał będzie w czerwcu 2011 r. w warszawskim Teatrze Ateneum.

Organizatorem konkursu jest PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. "Celem Pociągu na scenę jest edukacja muzyczna młodego pokolenia oraz wzbudzenie zainteresowania koleją. Współpracujemy z kuratoriami oświaty i ze szkołami" – mówi Magdalena Grobel z Biura Informacji i Promocji PKP PLK S.A.

To druga edycja Pociągu na scenę. W ubiegłorocznej startowało kilkuset uczestników. W jury zasiadali artyści, pedagodzy i kolejarze.

"Dla młodzieży to była interesująca przygoda. Choć zainteresowaliśmy się konkursem ze względów artystycznych, to w trakcie okazało się, że działania artystyczne można łączyć z zainteresowaniem koleją" – mówi Karol Napieralski, instruktor domu kultury „Orle Gniazdo” z Poznania, który z zespołem zajął pierwsze miejsce w ubiegłorocznym konkursie.

Zwycięzcy tegorocznego konkursu Pociąg na scenę otrzymają po 6 500 zł. Dodatkową nagrodą będzie dwudniowa wycieczka. Łączna pula nagród wynosi 56 000 zł.

Dodatkowe informacje o konkursie

Mirosław Siemieniec