Taka rzecz się rzadko zdarza!!!

W sobotę 11 czerwca na stacji Warszawa Gdańska w godzinach 15:15 - 17:30. odbędzie się pokaz wodowania parowozów, które przyjadą do Warszawy w związku z wieczornym pokazem na moście średnicowym. Wodowanie będzie możliwe dzięki renowacji unikalnego żurawia wodnego, który został przywrócony do użytku podczas modernizacji stacji Warszawa Gdańska. Ten wyprodukowany w 1941 roku w Niemczech obiekt, po demontażu i pracach konserwacyjnych, został przeniesiony o kilkaset metrów i zainstalowany w bezpośrednim sąsiedztwie budynku dworca. Urządzenie to służy do wodowania parowozów za pomocą obrotowego ramienia, które skręcane jest w kierunku tendra parowozu. Po dokładnym jego ustawieniu odsuwana jest zasuwa, a woda wlewana jest wprost do skrzyni wodnej. W Polsce znajduje się do dziś jeszcze kilka żurawi wodnych i można je zobaczyć w Wolsztynie, Poznaniu, Lesznie, Chabówce, Nowym Targu, Bydgoszczy, Jeleniej Górze.   Atrakcją wieczoru oraz wcześniejszego pokazu obsługi będą parowozy: Pm36 – słynna "Piękna Helena" – parowóz pośpieszny polskiej konstrukcji wyprodukowany przez firmę Fablok w 1937 roku, parowóz typu Ol49 – które były budowane w latach 1951-1954 w Fabryce Lokomotyw im. F. Dzierżyńskiego w Chrzanowie oraz parowóz Ty2 – parowóz towarowy konstrukcji niemieckiej, budowany masowo w wielu fabrykach europejskich w Niemczech i krajach okupowanych, m.in. w Polsce w latach 1942-1945. Wszystkie parowozy przyjadą wraz z zabytkowym taborem na dworzec Warszawa Gdańska. Po wodowaniu parowozy przejadą na stację Warszawa Wschodnia, a od godz. 22.30 wezmą udział w pokazie na Moście Średnicowym, w ramach widowiska „Rok do Euro 2012”, którego współorganizatorem są PKP Polskie Linie Kolejowe S.A., PKP Cargo oraz PKP Intercity.   Wszystkich chętnych serdecznie zapraszamy na Skwer T.Kahla przy Moście Średnicowym.Widok parowozów w Warszawie to prawdziwa rzadkość!

Informacje dla mediów:

Kazimierz Peryt