Szybciej po moście przez Wisłę w Górze Kalwarii

Wykonawca pracujący dla PLK prowadzi obecnie kluczowy dla całego obiektu remont dwóch stalowych przęseł. Wymienionych będzie 300 mostownic, pełniących rolę podkładów, elementy konstrukcji, chodniki służbowe oraz zabezpieczenie antykorozyjne. Koszt prac to niemal 2 mln zł. Kolejne etapy remontu będą prowadzone do 2016 roku. Po wykonaniu robót pociągi towarowe jadące przez most przyspieszą z 30 km/h do 60 km/h. Obecnie prowadzone prace pozwolą na przygotowanie przeprawy przez Wisłę do kompleksowej modernizacji jaką przejdzie ona wraz z całą linią ze Skierniewic do Pilawy. Jest to jedna z najważniejszych w województwie mazowieckim tras używanych głównie do ruchu towarowego. Przebudowa będzie realizowana ze środków przeznaczonych na lata 2014 – 2020.

Inwestycja planowana przez PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. pozwoli na podwyższenie prędkości pociągów towarowych do 100 – 120 km/h. Modernizacja tej linii umożliwi zwiększenie liczby  pociągów towarowych omijających kolejowy węzeł w Warszawie. Łączy ona Skierniewice z Łukowem przez Mszczonów, Tarczyn, Czachówek, Górę Kalwarię, Pilawę i Łuków. Remontowany most znajduje się na odcinku Warszówka – Góra Kalwaria. Obiekt ma ponad 621 m długości i składa się z 6 przęseł stalowych i dwóch żelbetowych.

Maciej Dutkiewicz
Zespół prasowy