Regionalny Program Operacyjny w województwie zachodniopomorskim

21 grudnia 2009 r. w siedzibie Oddziału Regionalnego PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. w Szczecinie, w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego (RPO) Województwa Zachodniopomorskiego na lata 2007-2013, podpisano umowę o dofinansowanie projektów :

• Modernizacja regionalnej linii kolejowej Nr 402 Goleniów – Kołobrzeg wraz z budową łącznicy do Portu Lotniczego Szczecin – Goleniów.
  • Modernizacja regionalnej linii kolejowej Nr 403 Wałcz – Kalisz Pomorski– Ulikowo.
W imieniu Województwa Zachodniopomorskiego umowę podpisali:
  • Władysław Husejko  - Marszałek Województwa Zachodniopomorskiego,
  • Wojciech   Drożdż    - Członek Zarządu Województwa Zachodniopomorskiego.
W imieniu PKP Polskie Linie Kolejowe SA Oddział Regionalny w Szczecinie podpisy złożyli:
  • Józef  Matuszczak – Naczelny Dyrektor Oddziału Regionalnego PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. w Szczecinie,
  • Helena Judkowiak-Gospodarek - Zastępca Naczelnego Dyrektora ds. Ekonomiczno-Finansowych.
1. Modernizacja regionalnej linii kolejowej nr 402 Goleniów - Kołobrzeg wraz z budową łącznicy do Portu Lotniczego Szczecin - Goleniów" Całkowita wartość projektu: 67 159 261,20  PLN.
Maksymalne dofinansowanie ze środków RPO WZ  (75 %) 41 314 095,00 PLN. Bezpośrednim efektem realizacji projektu będzie modernizacja regionalnej linii kolejowej 402 Goleniów - Kołobrzeg wraz z budową łącznicy do Portu Lotniczego w Goleniowie. Modernizacją objęty zostanie odcinek o łącznej długości 100, 96 km. Przedsięwzięcie obejmuje modernizację w zakresie podtorza, nawierzchni, układów odwodnienia, obiektów inżynieryjnych, urządzeń sygnalizacji i łączności.  Linia przystosowana zostanie do parametrów eksploatacyjnych w zakresie prędkości wynoszącej do 120 km/h i nacisku 196 kN dla autobusów szynowych oraz 80 km/h dla 196 kN dla ruchu towarowego. W ramach budowy połączenia linii 402 z Portem Lotniczym w Goleniowie zrealizowane zostaną dwie łącznice, odgałęziające się od lini 402 na odcinku Goleniów - Mosty umożliwiające wjazd na lotnisko zarówno od strony Goleniowa, jak i Kołobrzegu. Województwo Zachodniopomorskie, dzięki swojemu położeniu geograficznemu, jest ważnym miejscem na mapie kraju i Europy. Przecinają się tu międzynarodowe i krajowe szlaki transportowe. Szczecin jest ważnym centrum administracyjnym, gospodarczym oraz transportowo-dystrybucyjnym. Realizacja projektu pozwoli w pełni wykorzystać ten potencjał i w przyszłości przyniesie wymierne efekty dla społeczeństwa i regionu. Rozpoczęcie realizacji projektu planowane jest na marzec 2010 roku, natomiast zakończenie planowane jest na lipiec 2013 roku. 2. "Modernizacja regionalnej linii kolejowej 403 Wałcz - Kalisz Pomorski -Ulikowo". Całkowita wartość projektu: 24 105 876,30  PLN.
Maksymalne dofinansowanie ze środków RPO WZ  (75 %) 14 819 186,00 PLN. Bezpośrednim efektem realizacji projektu będzie modernizacja odcinka linii kolejowej 403 między Wałczem a Ulikowem. Modernizacja obejmuje naprawę nawierzchni oraz modernizację wybranych przystanków osobowych, przejazdów kolejowych, urządzeń sterowania ruchem kolejowym i obiektów inżynieryjnych. W rezultacie modernizacji zostanie przywrócony ruch na odcinku między Wałczem a Kaliszem Pomorskim. Utworzenie takiego połączenia jest niezwykle ważne z punktu widzenia społeczności lokalnej, która obecnie ma utrudniony dostęp do urzędów, ośrodków akademickich i specjalistycznej pomocy medycznej zlokalizowanej głównie w aglomeracji szczecińskiej. Ponadto unowocześniona technicznie infrastruktura kolejowa na linii 403 zwiększy dostępność między aglomeracjami szczecińską i bydgoską, a dalej - poznańską. Pozwoli na odciążenie dróg kołowych, co jest  szczególnie ważne dla ruchu pasażerskiego. Rozpoczęcie realizacji projektu planowane jest na styczeń 2010 roku, natomiast zakończenie zaplanowane jest na czerwiec 2012 roku. Romana Nakoneczna
Rzecznik Prasowy
Oddział Regionalny w Szczecinie