Poprawa obsługi pociągów pasażerskich na stacji Warszawa Zachodnia

W lipcu prace obejmują kolejno dwa tory przy peronie nr 5. Do końca wakacji, wymienionych zostanie 5 torów o długości ponad 2500 m. Prace remontowe wiążą się również z wymianą 15 rozjazdów, które są ważnym elementem infrastruktury kolejowej. Nowe urządzenie zapewnią większą niezawodność i możliwość szybszej jazdy pociągów.

Efektem robót torowych na stacji Warszawa Zachodnia będzie podniesienie prędkości pociągów z 60 km/h do 90 km/h. Zwiększy się też przepustowości torów dalekobieżnych linii średnicowej, która jest jedną z najbardziej obciążonych w Polsce. Nowa infrastruktura ograniczy możliwość wystąpienia utrudnień w ruchu kolejowym.

Prace na torach odbywają się z uwzględnieniem właściwej obsługi podróżnych i maksymalnym ograniczaniem utrudnień. Wakacyjny termin wybrano m.in. ze względu na mniejszy ruch pociągów. Zarządca infrastruktury kolejowej, PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. przewidział w obowiązującym rozkładzie zakres prac na stacji Warszawa Zachodnia.

Wartość prowadzonych prac, która zakończą się w październiku, to ponad 5 mln zł. Wykonawcą jest Zakład Robót Komunikacyjnych DOM w Poznaniu Sp. z o.o.

Maciej Dutkiewicz
Zespół prasowy