Ponad 200 mln złotych na poprawę stanu technicznego połączenia kolejowego Opole Groszowice – Błotnica Strzelecka

Prace rewitalizacyjne obejmą wykonanie dokumentacji projektowej, rewitalizację dwóch torów na odcinku 35 km wraz z siecią trakcyjną, przystosowanie peronów do potrzeb osób niepełnosprawnych wraz z dojściami do peronów oraz ich odwodnieniem i oświetleniem, remont trzech wiaduktów, trzech przepustów, podwyższenie bezpieczeństwa ruchu poprzez wymianę urządzeń zabezpieczenia ruchu na przejazdach kolejowych oraz odbudowę urządzeń diagnostycznych wykrywających awarię wagonów. Planowane roboty budowlane polegają na odtworzeniu pierwotnego stanu linii kolejowej. Efektem prac będzie podwyższenie bezpieczeństwa ruchu pociągów, przywrócenie parametrów technicznych linii, a także likwidacja ograniczeń prędkości poprzez przywrócenie prędkości jazdy pociągów pasażerskim do 120 km/h a pociągów towarowych – do 70 km/h.
Rewitalizowany odcinek międzynarodowego korytarza kolejowego CE30 przebiegającego od granicy z Niemcami przez Legnicę, Wrocław, Opole, Katowice, Kraków, Rzeszów do granicy z Ukrainą zlokalizowany jest na terenie województwa opolskiego i przebiega przez powiat: strzelecki, opolski oraz miasto Opole. Zadanie zostanie zrealizowane przez PORR (POLSKA) S.A. w ciągu 570 dni od podpisania umowy za  kwotę 219 786 156,93 zł brutto.
Inwestycję uzupełnią kolejne rewitalizacje prowadzone przez PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. na odcinku Błotnica Strzelecka – Paczyna – Toszek oraz na trasie przebiegającej przez Zagłębie Śląsko – Dąbrowskie: Gliwice Łabędy – Gliwice – Zabrze, Ruda Chebzie – Chorzów Batory oraz Sosnowiec Jęzor – Mysłowice. W efekcie, z wykorzystaniem zmodernizowanej trasy Wrocław – Opole, po której pociągi już mogą jechać z prędkością 160 km/h, podróż pociągiem z Wrocławia do Katowic skróci się do około 1 godziny i 50 minut.
Projekt nr POIiŚ 7.1-65 „Polepszenie jakości usług przewozowych poprzez poprawę stanu technicznego linii kolejowej nr 132 na odcinku Błotnica Strzelecka – Opole Groszowice ” ubiega się o finansowanie przez Unię Europejską ze środków Funduszu Spójności w ramach Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko.

Maciej Dutkiewicz
Rzecznik Prasowy