Podpisano kolejny kontrakt w ramach modernizacji linii kolejowej nr 8

W uroczystości udział wzięli: Podsekretarz Stanu Pan Mirosław Chaberek, Przedstawiciel SAFEGE Pan Didier Wynrocx oraz Przedstawiciel Ambasady Republiki Francji Pani Laurence de Touchet. W procedurze przetargowej został wyłoniony wykonawca, którym będzie konsorcjum w składzie:
  • Societe Anonyme Francaise d`Etudes et de Gestion SAFEGE – lider konsorcjum
  • SYSTRA
Umowę podpisali:
  • W imieniu PKP Polskie Linie Kolejowe S.A.: Krzysztof Celiński – Prezes Zarządu Spółki i Agnieszka Safuta – Pawlak - członek Zarządu Spółki,
  • W imieniu Wykonawcy: Mieczysław Iciachowski – Dyrektor SAFEGE Oddział w Polsce
Umowa obejmuje nadzór inżynierski i zarządzanie robotami na odcinku Warszawa Zachodnia – Warszawa Okęcie. Głównymi zadaniami Wykonawcy będzie:
  • Pełnienie funkcji Inżyniera, zgodnie z Warunkami Kontraktów FIDIC na budowę dla robót budowlanych i inżynieryjnych projektowanych przez Zamawiającego
  • Sprawowanie nadzoru inwestorskiego nad robotami, zgodnie
    z ustawą z dnia 7 lipca 1994r. Prawo budowlane (Dz.U. z 1994r. Nr 89, poz. 414) z późniejszymi zmianami oraz rozporządzeniami wykonawczymi do tej ustawy
  • Koordynacja robót objętych nadzorem z PP „Porty Lotnicze”, spółką PETROLOT i innymi podmiotami z rejonu lotniska OKĘCIE.
Wartość prac objętych umową wynosi: 3 180 000,00 PLN netto

3 879 600,00 PLN brutto Czas trwania: 25 miesięcy od daty podpisania umowy Źródła finansowania (koszty kwalifikowane):
  • Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego (70,44%);
  • budżet państwa (29,56%).
Na uroczystości podpisania umowy obecni byli przedstawiciele następujących mediów: „Nasz Dziennik”, „Dziennik”, „Rynek Kolejowy”, „Radio dla Ciebie”, „Radio Kolor”, „Anty Radio”, „Telewizja Trwam”, PAP. informacja prasowa (pdf)
ogólne informacje o umowie (pdf)
odcinek Warszawa Zachodnia-Okęcie (pdf)
budowa łącznicy Warszawa Służewiec-lotnisko Okęcie (pdf)