Podpisanie umowy na modernizację sieci trakcyjnej na szlaku Włoszczowa Płn.-Knapówka, na Centralnej Magistrali Kolejowej.

17 sierpnia  2009 r. w siedzibie Oddziału Regionalnego PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. w Lublinie, została podpisana umowa, przedmiotem której jest wykonanie „Modernizacji sieci trakcyjnej na szlaku Włoszczowa Płn. -  Knapówka w torze nr 1 i 2, na Centralnej Magistrali Kolejowej." W imieniu PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. umowę podpisali: Sławomir Burczaniuk – Naczelny Dyrektor PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. Oddziału Regionalnego w Lublinie, Andrzej Janasz – Zastępca Naczelnego Dyrektora ds. projektów inwestycyjnych. Wykonawcą zamówienia wyłonionym w drodze przetargu jest  firma PKP Energetyka S.A. Zakład Robót Energetycznych Słotwiny,  w imieniu której umowę podpisali: Paweł Drzewiecki - Dyrektor  PKP Energetyka S.A. Zakład Robót Energetycznych Słotwiny, Sławomir Nowakowski – Naczelnik Działu. Wartość prac objętych umową wynosi 6 066 871,00 złotych netto (7 401 582,62 złotychbrutto). Źródła finansowania tego zadania inwestycyjnego, to: środki własne PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. oraz środki budżetowe. Prace,  podzielone na dwa etapy, zostaną  ukończone  do 31 sierpnia 2010 r. W ramach zamówienia zostanie wykonane opracowanie dokumentacji projektowej dla całego zadania wraz z przebudową  sieci trakcyjnej w torze nr 1 i nr 2 . Celem tej inwestycji jest wymiana sieci trakcyjnej o konstrukcji umożliwiającej jazdę pociągów  z prędkością 200/250 km/h. Zastosowane rozwiązania pozwolą w przyszłości dostosowanie sieci do prowadzenia jazdy z prędkością  300/350 km/h. Podpisana umowa jest częścią działań podjętych przez  PKP PLK S.A., których celem jest wprowadzenie jazd eksploatacyjnych pociągów pasażerskich z prędkością 200 km/h na odcinku Włoszczowa – Góra Włodowska na Centralnej Magistrali Kolejowej.