Pociągi pojechały z Kłodzka do Kudowy Zdroju

PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. w ramach projektu „Modernizacja regionalnej linii kolejowej nr 309 Kłodzko Nowe - Kudowa Zdrój na odcinku Duszniki Zdrój - Kudowa Zdrój" zmodernizowały 17 km linii kolejowej pomiędzy stacjami Duszniki Zdrój a Kudowa Zdrój oraz na stacji Polanica Zdrój. Oprócz prac torowych zakres robót objął także przepusty i bardzo ważne obiekty inżynieryjne m.in. przebiegający pod górą Grodziec na wysokości 634 m n.p.m., powstały na przełomie XIX i XX w., sześciusetmetrowy tunel oraz tor i odwodnienie wybudowanego na początku XX w., wysokiego na 27 m wiaduktu nad doliną Bystrej w Lewinie Kłodzkim.
Rewitalizacja przejazdów kolejowo–drogowych podnosi poziom bezpieczeństwa na styku toru i drogi.
Standard obsługi podróżnych poprawiły prace na peronach stacji Kudowa Zdrój, Polanica Zdrój, Duszniki Zdrój. Obiekty maja lepszą nawierzchnię, nowe oświetlenie, oznakowanie i są dostosowane do obsługi osób o ograniczonych możliwościach ruchowych.
Dzięki inwestycji, prędkość pociągów na typowo górskiej linii, w zależności od parametrów technicznych, zwiększona została m.in. z 30km/godz. do 60km/godz. Oczekiwanym efektem jest skrócenie czasu podroży pociągów regionalnych i dalekobieżnych.
Realizacja projektu ma ogromne znaczenie dla lokalnej społeczności i rozwoju ruchu turystycznego. Zmodernizowana infrastruktura usprawni mieszkańcom dojazd do pracy i szkół. Turyści i kuracjusze zyskają lepsze warunki dostępu do dolnośląskich uzdrowisk i szlaków Kotliny Kłodzkiej.
Projekt "Modernizacja regionalnej linii kolejowej nr 309 Kłodzko Nowe - Kudowa Zdrój na odcinku Duszniki Zdrój - Kudowa Zdrój" współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego dla Województwa Dolnośląskiego na lata 2007-2013.
Całkowita wartość Projektu to 65 779 719,85 PLN, z czego ponad 41 mln to wartość dofinansowania pochodzącego ze środków unijnych.

Informacje dla mediów
Mirosław Siemieniec