PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. zakończyły pierwszy etap wyboru wykonawcy na projekt i budowę multimodalnego dworca Łódź Fabryczna

Postępowanie, prowadzone w trybie przetargu ograniczonego, rozpoczęto w grudniu ubiegłego roku opublikowaniem m.in. w Dzienniku Urzędowym Wspólnoty Europejskiej ogłoszenia o postępowaniu. Wnioski o udział w postępowaniu do dnia zakończenia tego etapu, czyli 1 kwietnia 2010 roku, złożyło 12 firm lub konsorcjów. Obecnie komisja przetargowa bada złożone dokumenty m.in. pod kątem posiadanych przez zgłoszone firmy odpowiednich uprawnień, zdolności finansowej, a także posiadanej wiedzy i doświadczenia oraz potencjału technicznego i kadrowego umożliwiającego wykonanie zadania. Po analizie dokumentów zostanie ustalona tzw. krótka lista firm/konsorcjów, które zostaną zaproszone do złożenia ofert, spośród których będzie wybrana najkorzystniejsza. Według wstępnego harmonogramu powinno to nastąpić w czwartym kwartale 2010 r. Przedmiotem zamówienia jest zaprojektowanie oraz budowa zintegrowanego węzła przesiadkowego stanowiącego multimodalny dworzec Łódź Fabryczna, położonego w obszarze inwestycji Nowe  Centrum Łodzi. Inwestycja polega na rozbiórce istniejących obiektów i infrastruktury, wykonaniu głębokich wykopów wraz z ich zabezpieczeniem i wywiezieniem urobku ziemi oraz wzniesieniu obiektów budowlanych. Prace zrealizowane będą w rejonie ulic: Kilińskiego, Narutowicza, Składowej i Węglowej oraz na terenie obecnego Dworca Łódź Fabryczna i terenów bezpośrednio przyległych.
Multimodalny węzeł komunikacyjny w rejonie stacji Łódź Fabryczna to pierwsza w Polsce inwestycja na tak ogromną skalę, w zakres której wchodzą: •    budowa podziemnej stacji Łódź Fabryczna: cztery perony wyspowe, osiem torów na poziomie  – 16,5 m, •    budowa konstrukcji nowego dworca Łódź Fabryczna (na poziomie -1 z płytą przykrywającą na poziomie „0”) •    budowa dwunawowego tunelu – w kierunku stacji Łódź Widzew – o długości ok. 1600 m z linią czterotorową dla prowadzenia ruchu dalekobieżnego, regionalnego, aglomeracyjnego,  a w przyszłości kolei dużych prędkości, •    budowa nowego przystanku osobowego Łódź Niciarniana wraz z budową bezkolizyjnego   skrzyżowania linii kolejowej z ulicą Niciarnianą,
•    budowa Lokalnego Centrum Sterowania ( LCS) na stacji Łódź Widzew, •    przebudowa układu torowo – rozjazdowego na stacji Łódź Widzew wraz z budową trzech peronów wyspowych oraz podziemnego przejścia dla pasażerów, •    przebudowa nawierzchni kolejowej i obiektów inżynierskich na linii objazdowej: Łódź Widzew - Łódź Chojny - Łódź Kaliska Towarowa (linie nr 540 i 25). Zamówienie obejmuje m.in. wykonanie dokumentacji projektowej, budowę tunelu dla prowadzenia ruchu dalekobieżnego, regionalnego, aglomeracyjnego i kolei dużych prędkości, budowę stacji kolejowej i dworca kolejowego Łódź Fabryczna, jako stacji podziemnej dla czterech peronów i ośmiu torów. W ramach projektu wykonany zostanie również system parkingów dla samochodów („Parkuj i Jedź”) oraz dla rowerów. Dojazd do dworca kolejowego Łódź Fabryczna zapewniony będzie ulicami: P.O.W, Składową i Węglową. Ponadto zostanie zrealizowana przebudowa linii tramwajowych w obrębie dworca kolejowego wraz z budową przystanków tramwajowych oraz budowa przystanków przesiadkowych autobusów miejskich, regionalnych i dalekobieżnych po stronie północnej dworca kolejowego. Projekt ma strategiczny charakter z punktu widzenia rozwoju społeczno-gospodarczego kraju i jest zgodny z drugim priorytetem strategicznym Strategia Rozwoju Kraju (SRK): "Poprawa stanu infrastruktury technicznej i społecznej", trzecim celem horyzontalnym Narodowe Strategiczne Ramy Odniesienia (NSRO): "Budowa i modernizacja infrastruktury technicznej i społecznej mającej podstawowe znaczenie dla wzrostu konkurencyjności Polski" oraz celem głównym Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko (POIiŚ): "Podniesienie atrakcyjności inwestycyjnej Polski i jej regionów poprzez rozwój infrastruktury technicznej przy równoczesnej ochronie i poprawie stanu środowiska, zdrowia, zachowaniu tożsamości kulturowej i rozwijaniu”. Wstępny koszt projektu szacowany jest na ok. 2,3 mld złotych, przy dofinansowaniu w ramach POIiŚ na poziomie ponad 1,2 mld złotych. Okres realizacji projektu przewidywany jest na lata 2010-2014

Informacje dla mediów:
Robert Kuczyński
Rzecznik Prasowy
Centrum Realizacji Inwestycji
e-mail: ir.rzecznik@plk-sa.pl
tel. +48 22 47 32 147

Projekt ubiega się o finansowanie przez Unię Europejską ze środków Funduszu Spójności w ramach Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko nr projektu: POIiŚ 7.1- 24.2 (lista projektów indywidualnych) „Modernizacja linii kolejowej Warszawa Łódź, etap II, Lot B - odcinek Łódź Widzew - Łódź Fabryczna ze stacją Łódź Fabryczna oraz budową części podziemnej dworca Łódź Fabryczna przeznaczonej dla odprawy i przyjęć pociągów oraz obsługi pasażerów”.