PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. podpisały kolejną umowę z CUPT

PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. podpisała 22 lipca 2010 r. z Centrum Unijnych Projektów Transportowych kolejną trzecią umowę o dofinansowanie w ramach Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko. W obecności Cezarego Grabarczyka Ministra Infrastruktury umowę: Modernizacja linii kolejowej nr 8, budowa łącznicy do lotniska Okęcie (od przystanku Osobowego Służewiec do stacji MPL Okęcie) ze strony PLK S.A podpisali Alina Giedryś i Paweł Dziwisz, Członkowie Zarządu Spółki. Umowa o wartości 366 039 650 PLN jest dofinansowana w wysokości 288 541 255 PLN wydatków kwalifikowanych. Projekt dotyczy budowy dwóch kilometrów nowej linii kolejowej, której część przebiega w tunelu. Polaczenie zapewni pasażerom dogodny transport do Portu Lotniczego im. Chopina. W chwili obecnej zaawansowanie rzeczowe robót wynosi około 25%. Pomimo trudności wynikających z warunków terenowych, ustalony na grudzień 2011 r. termin oddania linii do eksploatacji, zostanie dotrzymany.