Oświadczenie w sprawie budowy połączenia kolejowego Wrocław Żerniki – Nowy Port Lotniczy

W związku z pytaniami dotyczącymi budowy połączenia kolejowego Wrocław Żerniki – Nowy Port Lotniczy, PKP Polskie Linie Kolejowe prezentują stanowisko w tej sprawie:1. Warunkiem rozpoczęcia każdej inwestycji jest zapewnienie finansowania gwarantującego jego stuprocentową realizację. 2. Powstanie połączenia kolejowego Wrocławia z Nowym Portem Lotniczym obok sfinansowania prac budowlanych związanych z budową infrastruktury, wymaga zagwarantowania środków na wykup gruntów. 3. PKP Polskie Linie Kolejowe nie kupują gruntów pod budowę linii kolejowych na własność spółki, jedynie na rzecz Skarbu Państwa ze środków Funduszu Kolejowego lub Budżetu Państwa. 4. Decyzja o wykupie gruntów na rzecz Skarbu Państwa zapada po decyzji Rady Ministrów wprowadzającej linię do wykazu linii o znaczeniu państwowym. 5. Planowana linia kolejowa nie znajduje się na wykazie linii o znaczeniu państwowym. 6. Równolegle z zapewnieniem finansowania budowy połączenia z lotniskiem, należy rozstrzygnąć kwestię późniejszych kosztów utrzymania tej linii kolejowej. 7. Charakter inwestycji wskazuje na brak możliwości pokrycia kosztów funkcjonowania linii wpływami od przewoźników, zatem przed rozpoczęciem inwestycji należy ustalić źródło pokrycia deficytu powstałego między przychodami i kosztami funkcjonowania. 8. Podmiotem finansującym deficyt nie może być PKP Polskie Linie Kolejowe S.A.   PKP Polskie Linie Kolejowe wyrażają pełną otwartość na rozwiązania przyczyniające się do powstania połączenia kolejowego Wrocław Żerniki – Nowy Port Lotniczy i trwałego uregulowania kosztów jego funkcjonowania.