O przyszłości linii kolejowych na Śląsku

Zbigniew Szafrański przedstawił stan linii kolejowych na terenie województwa oraz istniejący i oczekiwany system finansowania infrastruktury kolejowej. Poinformował m.in. o zadaniach realizowanych na odcinku linii Sosnowiec Jęzor – Kraków finansowanych ze środków POIiŚ oraz przyjętej, ze względu na sprawność realizacji, koncepcji odtworzenia parametrów linii na trasie Sosnowiec Jęzor - Gliwice.
Uwaga skupiona była również na liniach, które ze względu na ograniczone środki na utrzymanie, zagrożone są obniżeniem prędkości poniżej 30 km/h. Samorządy maja prawo wiedzieć jakie są plany wobec linii kolejowych i realna perspektywa ich rozwoju bądź degradacji – powiedział Zbigniew Szafrański
PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. jest otwarta na wspólne działania m.in. na wykonanie analizy zainteresowania połączeniem Sucha Beskidzka – Żywiec. Dokument powinien poprzedzić decyzję o rewitalizacji i utrzymaniu, bądź zamknięciu linii.
Samorządowcy, także prezydent Katowic Piotr Uszok, przedstawili uwagi m.in. na temat realizacji połączenia do lotniska w Pyrzowicach oraz prowadzonych w tym zakresie konsultacji. Pytano o termin realizacji inwestycji na trasie Gliwice – Katowice – Kraków i na temat linii Żywiec - Zwardoń. Zainteresowanie dotyczyło linii Kędzierzyn – Chałupki oraz Rybnik - Katowice i obiektów inżynieryjnych na terenie Rybnika.

Śląskie spotkanie było pierwszym z cyklu spotkań prezesa Zarządu PKP Polskich Linii Kolejowych S.A. z samorządowcami i przedstawicielami władz we wszystkich województwach. To kontynuacja bezpośrednich spotkań organizowanych w poprzednich latach m.in. na temat wpisania do Regionalnych Programów Operacyjnych projektów kolejowych.
Uczestnicy spotkania otrzymali mapę linii kolejowych województwa śląskiego oraz broszurę „Szanse i bariery utrzymania i rozwoju infrastruktury kolejowej w Polsce”
W dniu dzisiejszym (19 stycznia) w Opolu  zaplanowano spotkanie z przedstawicielami władz województwa opolskiego.

Mirosław Siemieniec

Prezentacja "Perspektywy funkcjonowania infrastruktury kolejowej na terenie województwa śląskiego"   Więcej w dziale: Cykl spotkań Prezesa PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. z władzami samorządowymi