Nowy peron w Miechowie

PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. przekazały w październiku do eksploatacji nowy peron na stacji w Miechowie. Obiekt wyposażony jest w dwie wiaty dla podróżnych, dwustronne gabloty informacyjne, zegar i pełny system informacji wizualnej. Obiekt ma 300 metrów, nową nawierzchnię z kostki, a dla bezpieczeństwa, na końcach peronu zamontowano barierki.
Bezpieczną drogę do peronu zapewnia podziemne przejście. Osobom z ograniczoną możliwością poruszania się dostęp do pociągów ułatwi zamontowana przy wejściu platforma schodowa.
Przebudowa peronu, przy utrzymaniu bezpiecznej obsługi podróżnych, wymagała budową peronu tymczasowego. Koszt inwestycji przekroczył 1,9 mln zł netto.
Stacja Miechów położona jest na linii nr 8 Warszawa – Kraków. Na tej trasie prowadzona jest również modernizacja stacji Tunel. Trwa przebudowa układu torowego, wymiana torów i rozjazdów, przebudowa urządzeń sterowania ruchem kolejowym i sieci trakcyjnej, budowa peronu wyspowego wraz z wiatami dla podróżnych i monitoringiem oraz naprawa przejazdu kolejowego.
Rewitalizowany jest także odcinek linii Kozłów – Tunel. Roboty obejmują wymianę około 8 km toru, sieci trakcyjnej, przebudowę dwóch wiaduktów i przepustu oraz przejazd kolejowo-drogowy. Prowadzona jest również renowacja dwóch tuneli. W październiku rozpoczęły się również prace rewitalizacyjne pomiędzy Zastowem a Krakowem.
W  2013 r. wartość inwestycji na linii Warszawa – Kraków przekroczyła 60 mln zł.

Informacje dla mediów:
Dorota Szalacha