Kontynuacja modernizacji linii kolejowej Nr 401 Szczecin Dąbie – Świnoujście

10 czerwca 2010r. w siedzibie Oddziału Centrum Realizacji Inwestycji PKP PLK S.A. w Szczecinie podpisano umowę na zaprojektowanie i wykonanie robót budowlanych dla zadania „Kontynuacja modernizacji linii kolejowej Nr 401 Szczecin Dąbie – Świnoujście”. W imieniu PKP Polskie Linie Kolejowe S.A.umowę podpisali: Józef Matuszczak – dyrektor Oddziału Centrum Realizacji Inwestycji w Szczecinie, Andrzej  Piechocki – zastępca dyrektora Oddziału.   W imieniu Spółki TORPOL Sp. z o.o. podpisy złożyli: Michał  Ulatowski - wiceprezes Zarządu Spółki, Dorota  Wiśniewska - prokurent.   Wyłoniony w toku postępowania przetargowego wykonawca ma za zadanie: - zmodernizować odcinek linii o długości 7,890 km między stacjami Goleniów i Białuń oraz Łożnica i Rokita, - wymienić nawierzchnię na przejeździe kolejowym między Łożnicą a Rokitą, - wymienić trzy rozjazdy na stacji Świnoujście Towarowa, - wykonać prace towarzyszące.   Efektem naszych działań będzie likwidacja ograniczeń prędkości i docelowo przystosowanie układu torowego do prędkości 160 km/h. Koszt modernizacji wynosi 10 862 147,66 PLN (netto) i jest finansowany z budżetu państwa. Termin realizacji: do 15 listopada 2010r.

Romana Nakoneczna
PKP PLK S.A. Centrum Realizacji Inwestycji