Inwestycje za 90 mln zł pozwolą przywrócić ruch pociągów na trasie z Lublina do Łukowa

Nowe połączenia na Lubelszczyźnie

Prowadzone inwestycje pozwolą na przywrócenie regularnego ruchu pociągów, początkowo towarowych, na północnym odcinku trasy Lublin – Łuków. PLK remontują mosty i wymieniają tory. Obecnie na południowej części wyremontowanej trasy - z Lublina do Parczewa przez Lubartów kursuje dziennie 12 pociągów pasażerskich.

Dwa mosty, jeden w Parczewie nad rzeką Piwonią, a drugi w okolicach Zieleńca są już wyremontowane. Kończy się modernizacja trzech kolejnych mostów na trasie między Bezwolą a Łukowem. Na tym odcinku jeszcze w tym roku zostaną wyremontowane tory. Po zakończeniu tej inwestycji pociągi pojadą tędy z prędkością do 120 km/h.

Zakończone inwestycje na trasie z Lublina do Parczewa

Rośnie liczba pociągów pasażerskich z Lublina do Lubartowa i Parczewa. To efekt inwestycji sfinansowanych m.in. z regionalnych środków UE. Na odcinku z Lublina do Parczewa PLK przeprowadziły remont torów, wiaduktów i mostów. Modernizację przeszły mosty na rzece Wieprz w Szczekarkowie i Tyśmiennicy pod Parczewem. Na stacji w Lubartowie powstały dwa nowe perony oraz bezpieczne dojście do nich dla pasażerów i mieszkańców. Przebudowane zostały tam także tory oraz urządzenia kolejowe, łącznie z przebudową głowicy rozjazdowej. Zakończenie tego zadania zwiększy przepustowość na szlaku z Lubartowa do Parczewa.

Przygotowania do modernizacji trasy Warszawa - Lublin

PLK przygotowują modernizację trasy z Warszawy do Lublina, która ma ruszyć w 2017 r. Wyremontowane połączenie Łuków – Lublin będzie trasą objazdową, w szczególności dla ruchu towarowego. PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. na remonty i modernizacje pozwalające na przywracanie ruchu pociągów między Lublinem a Łukowem przeznaczyły już ponad 90 mln złotych. Inwestycje zrealizowano z wykorzystanie regionalnych funduszy unijnych oraz środków własnych.

Maciej Dutkiewicz
T: +48 662 114 900