Grupa dziennikarzy towarzyszyła polskiej delegacji w Pekinie

Zaproszenie polskich dziennikarzy nastąpiło z inicjatywy strony chińskiej, która pokryła też koszty pobytu dziennikarzy i ich udziału w kongresie. Koszty przelotu grupy z Warszawy do Pekinu i z powrotem (17807 zł) pokryły PKP Polskie Linie Kolejowe S.A.
Troje dziennikarzy, którzy towarzyszyli oficjalnej delegacji polskiej, to laureaci konkursu "Człowiek roku - przyjaciel kolei" w kategorii "Dzienikarz roku" http://www.przyjaciel-kolei.pl/ Wszyscy od wielu lat zajmują się tematyką kolejową, są autorami wielu, także krytycznych, publikacji na ten temat.

Wyjazd polskiej delegacji oficjalnej miał na celu:

- udział w Zgromadzeniu Ogólnym Międzynarodowego Związku Kolei (UIC), w którym funkcję prezydenta światowej grupy infrastrukturalnej pełni prezes Zarządu PKP PLK S.A., Zbigniew Szafrański,
- udział w Światowym Kongresie Kolei Dużych Prędkości, podczas którego nasi przedstawiciele wzięli udział w dyskusjach plenarnych i panelowych,
- rozmowy z administracją państwową ChRL i chińskimi firmami wyspecjalizowanymi w budowie linii kolejowych, mogącymi w przyszłości składać oferty na budowę kolei dużych prędkości w Polsce.

PKP Polskie Linie Kolejowe SA
Krzysztof Łańcucki