Dyżurni ruchu wzmocnią swoje umiejętności

PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. zatrudniają blisko 9 200 dyżurnych ruchu bezpośrednio odpowiedzialnych za prowadzenie i bezpieczeństwo ruchu kolejowego. Praca na tym stanowisku odbywa się w warunkach stresu, przy konieczności ciągłej koncentracji oraz dużej odpowiedzialności za podejmowane decyzje. Dyżurny ruchu jednocześnie obsługuje szereg urządzeń, komunikuje się z innymi posterunkami oraz maszynistami kierującymi pojazdami trakcyjnymi. Szkolenie poprzedzone zostanie badaniem uwarunkowań pracy na reprezentatywnej grupie pracowników oraz szkoleniem pilotażowym mającym na celu ocenę przygotowania trenerów oraz wypracowanie optymalnego programu. Celem całego przedsięwzięcia jest budowanie kultury bezpieczeństwa pracy poprzez podniesienie poziomu kompetencji dyżurnych ruchu w zakresie radzenia sobie w sytuacjach stresowych i ograniczania ich negatywnych skutków. Tym samym planuje się podniesienie poziomu jakości pracy tej ważnej grupy zawodowej i jej bezpieczeństwa, jak również pogłębienie umiejętności analizowania zjawisk, wyciągania samodzielnych wniosków, oceny własnej sytuacji w kontekście zagrożeń oraz czynników ryzyka. Realizacja szkoleń zaplanowana jest w okresie październik – grudzień 2012 roku.   informacje dla mediów: Robert Kuczyński
dyrektor projektu
ds. media relations