Dni Techniki Kolejowej 2010

Dni Techniki Kolejowej inaugurują konferencje naukowe: ERTMS w krajach Europy Środkowo – Wschodniej ( 27-28 maja) i Szybki, bezpieczny i ekologiczny transport ładunków koleją w Polsce i krajach Europy Środkowo – Wschodniej (11 czerwca). Jednak nie tylko dla specjalistów i pasjonatów kolei, ale dla wszystkich pełne atrakcji będą dni techniki kolejowej. Każda z kilkunastu imprez ma swoją ciekawostkę. Wałbrzych proponuje przejazd najdłuższym w Polsce tunelem kolejowy. W Białymstoku uzyskać można certyfikat przejazdu starą kolejową Warszawą oraz w drezynowni posłuchać koncertu Antoniny Krzysztoń. W stolicy można sterować lokomotywą w symulatorze jazdy, a o północy przejść tunelem średnicowym. Warszawa Zachodnia proponuje zwiedzanie nowoczesnych lokomotyw, wagonów i specjalistycznych pojazdów. W Opolu stanie pociąg sieciowy i autobus szynowy. Kilkanaście pojazdów będzie do dyspozycji zwiedzających na dworcu Gdańsk Główny. Przejażdżka pociągiem retro Vulcan i zwiedzanie lokomotywowni szykuje się w Szczecinie, a w Poznaniu tajniki zdradzi nastawnia i lokalne centrum sterowania. Również w Lublinie otworzą się drzwi do nastawni i lokomotywowni oraz pociągu ratownictwa technicznego. Stoiska promocyjne PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. zapewnią informacje na temat modernizacji linii kolejowych. Muzea oraz zbiory historyczne i modele lokomotyw dostępne będą w: Skarżysku, Bydgoszczy, Białymstoku, Poznaniu i Gliwicach. Na każdej imprezie zaprezentują się funkcjonariusze Straży Ochrony Kolei. Będą również konkursy plastyczne i sprawnościowe dla dzieci i całych rodzin oraz zespoły muzyczne i teatry. PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. są jednym z trzech głównych partnerów Dni Techniki Kolejowej. Tegorocznym organizatorem jest PKP Energetyka oraz SITK RP. Zobacz szczegółowe programy PKP Polskie Linie Kolejowe S.A