Cztery nowe dwupoziomowe skrzyżowania w obszarze LCS Ciechanów

W wyniku badania i oceny czternastu ofert złożonych w postępowaniu przetargowym za najbardziej korzystną uznano ofertę nr 3, przedstawioną przez firmę Strabag Sp. z o.o. na kwotę 34 940 656,05 PLN netto; 42 977 006,94 PLN brutto.   Umowa przewiduje wykonanie robót budowlanych dla budowy nowych skrzyżowań dwupoziomowych w następujących lokalizacjach: • wiadukt drogowy w ciągu drogi gminnej Gorysze - Chruszczewo, • wiadukt drogowy w ciągu drogi wojewódzkiej nr 615 Ciechanów - Mława, • wiadukt drogowy w ciągu drogi gminnej Nowa Wieś – Lekowo, • wiadukt drogowy w ciągu drogi powiatowej Czeruchy – Lekowo – Pniewo.   Okres realizacji zamówienia wynosi 18 miesięcy o dnia zawarcia umowy.   Inwestycja realizowana przez PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. jest kolejnym etapem modernizacji połączenia kolejowego z Warszawy do Gdyni. Celem projektu jest zwiększenie komfortu podróżowania, podniesienie standardu bezpieczeństwa, a także zasadnicze skrócenie czasu przejazdu z Warszawy do Trójmiasta. Budowa wiaduktów, których na trasie z Warszawy do Gdyni powstanie ponad 100, zaś na obszarze LCS Ciechanów między Świerczami i Mławą aż 31. Budowa skrzyżowań dwupoziomowych wpływa nie tylko wzrost na bezpieczeństwa ruchu kolejowego, stwarza także warunki do rozwijania prędkości ponad 160 km/h, podnosi atrakcyjność wielu terenów oraz otwiera możliwość dotarcia do obszarów dotychczas niewykorzystywanych.

Informacje dla mediów

Robert Kuczyński

Centrum Realizacji Inwestycji

tel.22 47 321 47, e-mail: ir.rzecznik@plk-sa.pl