Bełchów – lepsze podróże i przewóz towarów na linii Skierniewice – Łowicz

Stacja Bełchów, nowy peron w budowie, gotowa jedna krawędź przy zmodernizowanych torach fot. Rafał Wilgusiak PLK SA

Dzięki inwestycji wszyscy podróżni, w tym osoby o ograniczonych możliwościach poruszania się będą mogli wygodnie wsiadać i wysiadać z pociągów. Gotowa jest pierwsza krawędź nowego, wyższego peronu, z której pasażerowie korzystają od połowy czerwca. Wcześniej obsługę zapewniał peron tymczasowy. W budowie jest druga krawędź nowego peronu, który po zakończeniu prac zyska nowe wiaty, ławki i tablice informacyjne. Będzie lepiej oświetlony i wyposażony w czytelne oznakowanie.

Na stacji Bełchów zakres prac obejmuje przebudowę 4 torów – dwa z nich już zmodernizowano. Nowy układ torowy zapewni lepszą obsługę ruchu towarowego i pasażerskiego. Wymieniono 7 z 16 rozjazdów. Do wykonania pozostała budowa elementów nowoczesnego systemu sterowania ruchem kolejowym. Poziom bezpieczeństwa zwiększą nowe urządzenia oraz system monitoringu na przejeździe kolejowo-drogowym na ul. Przemysłowej w Bełchowie.

Efektem inwestycji będzie wzrost prędkości przejazdu pociągów pasażerskich do 160 km/h (z obecnych 100 km/h) i towarowych do 100 km/h (z obecnych 60 km/h). Możliwy będzie przejazd cięższych składów z ładunkami o długości 740 metrów. Takie rozwiązanie jest istotne do obsługi linii Skierniewice – Łowicz, będącej ważną częścią kolejowego korytarza transportowego wschód – zachód. Sprawne przejazdy umożliwi przebudowa sieci trakcyjnej oraz nowe komputerowe urządzenia sterowania ruchem kolejowym. Poprawi się przepustowość linii, dzięki czemu z trasy skorzysta większa liczba składów.

Prace na odcinku Bełchów – Łowicz realizowane są ze środków krajowych w ramach zadania inwestycyjnego „Wykonanie dokumentacji projektowej i robót budowlanych na szlaku Bełchów – Łowicz Główny w ramach zadania prace na linii kolejowej C-E 20 na odcinku Łowicz Główny – Skierniewice”.

W ramach projektu przebudowane w ubiegłych latach zostały tory na odcinku Bełchów – Łowicz oraz zmodernizowany przystanek Bobrowniki. Wartość tych prac to ok. 35 mln zł.

Rafał Wilgusiak
Zespół prasowy