Dołącz do grona Ambasadorów i Ambasadorek Bezpieczeństwa!

Grafika na której jest kilkadziesiąt osób w koszulach kampanijnych tworzących mozaikę.

„Może ten głos jest jeszcze zbyt cichy? …ale zabrzmi donośniej, kiedy będzie nas więcej…”

…słyszymy w spocie. Odpowiedź brzmi: zdecydowanie tak! Kampania ma bowiem na celu podnoszenie świadomości uczestników ruchu drogowego i zminimalizowanie liczby wypadków na przejazdach kolejowo-drogowych. Ambasadorka bądź Ambasador Bezpieczeństwa ma szansę zdobyć wiedzę i podzielić się nią z bliskimi. Jak to zrobić?

To dziecinnie proste!

Należy odwiedzić stronę www.bezpieczny-przejazd.pl i wybrać czerwone pole „Zostań Ambasadorem Bezpieczeństwa” umieszczone na ekranie z najnowszym spotem kampanii. #AmbsadorkaBezpieczeństwa #AmbasadorBezpieczeństwa zadba o bezpieczeństwo swoje i innych na przejazdach kolejowo-drogowych. Rozwiązanie quizu, który zawiera pytania tematycznie związane z kampanią, pozwoli przejść uczestnikowi do wyboru jednego z trzech pakietów: „Pakietu dla dzieci i rodziców”, „Pakietu dla nauczycieli” lub „Pakietu dla kierowców i instruktorów jazdy”. Co kryje się w każdym z nich?

Screen z podstrony z zaproszeniem do udziału w quizie

Do wyboru, do koloru!

W pakietach znajdują się materiały edukacyjne oraz promocyjne, które można wykorzystać podczas lekcji, warsztatów, szkoleń lub rozmów z bliskimi. „Pakiet dla dzieci i rodziców” zawiera zadania dla najmłodszych: zeszyty edukacyjne i kolorowanki, w tym rebusy, zagadki, krzyżówki i quizy. Ma za zadanie uczyć przez zabawę – dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym dowiedzą się, jak prawidłowo zachować się na terenach kolejowych. Im więcej maluchów zaangażuje się w kampanię, tym więcej świadomych uczestników ruchu drogowego pojawi się w przyszłości na przejściach i przejazdach kolejowo-drogowych.

„Pakiet dla nauczycieli” zawiera wszystkie materiały z pakietu dla najmłodszych, a także zaproszenie do Programu Partnerskiego dla szkół na lata 2021-2022. Program jest integralną częścią kampanii „Bezpieczny Przejazd”, a jego głównym celem jest podniesienie świadomości na temat zagrożeń wynikających z niezachowania szczególnej ostrożności na przejazdach kolejowo-drogowych. Nauczyciele jako koordynatorzy projektu będą mieli szansę zachęcić uczniów do przestrzegania zasad właściwego postępowania na terenach kolejowych.

Ambasadorem bądź Ambasadorką Bezpieczeństwa mogą zostać również kierowcy i instruktorzy nauki jazdy. Każdy z nich otrzyma materiały edukacyjne, które zilustrują zasady bezpieczeństwa na przejazdach drogowo-kolejowych.

Pakiety wzbogacone są o najnowszy spot kampanii, animacje edukacyjne, nagrania obrazujące niebezpieczne sytuacje na przejazdach, a także materiały informacyjne dotyczące Żółtej Naklejki PLK.

Grafika: Logo kampanii, logo Facebook, Instagram, ikona koperty z napisem Newsletter

Bądź zawsze na bieżąco!

Każda Ambasadorka lub Ambasador Bezpieczeństwa powinien być zawsze na bieżąco z najświeższymi informacjami dotyczącymi „Bezpiecznego Przejazdu”. W ramach kampanii prowadzone są profile w mediach społecznościowych:

Facebook: https://www.facebook.com/bezpieczny.przejazd

Instagram: https://www.instagram.com/bezpieczny_przejazd

na których intensywnie piszemy o bezpieczeństwie na przejazdach kolejowo-drogowych, publikujemy informacje związane z kampanią, organizujemy konkursy i quizy, informujemy o wydarzeniach. Zapraszamy Was do zaobserwowania kont, zapisanie się do

newslettera kampanii:https://bezpieczny-przejazd.pl/newsletter

oraz polecenie tego rodzinie i znajomym.

Widok na wrak samochodu po zderzeniu z pociągiem.

Stop nieostrożności!

Każdy błąd uczestnika ruchu drogowego na przejeździe kolejowo-drogowym może mieć tragiczne skutki, tym bardziej że droga hamowania rozpędzonego pociągu wynosi nawet 1300 metrów, czyli – praktycznie rzecz ujmując – 13 długości boiska piłkarskiego. Mimo że wypadki tego rodzaju stanowią mniej niż 1% wszystkich wypadków komunikacyjnych, to wciąż zbyt dużo. Zawsze bowiem oznacza to ofiary, dramaty osobiste, utrudnienia w ruchu drogowym lub ogromne koszty. Już od 17 lat PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. realizują kampanię społeczną prowadzącą do poprawy bezpieczeństwa na przejściach i przejazdach kolejowo-drogowych. „Zostań Ambasadorem Bezpieczeństwa” to jej najnowsza odsłona, chociaż głos rozsądku od lat przypomina o zachowaniu bezpieczeństwa i działa na wyobraźnię uczestników ruchu drogowego. „Posłuchaj głosu rozsądku, nie ryzykuj, przekraczając tory kolejowe” – to zdanie, powtarzane przez kolejnych Ambasadorów i Ambasadorki Bezpieczeństwa, może ocalić zdrowie i życie setek osób.