PLK wzmacniają współpracę z bułgarskim zarządcą infrastruktury

Przedstawiciele PLK i bułgarskiego zarządcy infrastruktury na spotkaniu dotyczącym współpracy, fot. Jarosław Majchrzak

Przedstawiciele PKP Polskich Linii Kolejowych S.A. i bułgarskiego zarządcy infrastruktury kolejowej NRIC na wspólnym spotkaniu określili obszary współpracy i wymiany doświadczeń. W rozmowach uczestniczyli Bożydar Kostadinow, wiceminister Transportu i Komunikacji Bułgarii, Zlatin Angelow Krumow, Dyrektor Generalny bułgarskiego zarządcy infrastruktury NRIC oraz Ireneusz Merchel, prezes Zarządu PKP Polskich Linii Kolejowych S.A.

Rozmawiano o doświadczeniach w realizacji projektów inwestycyjnych oraz o możliwościach i obszarach kontynuacji i zacieśnienia współpracy. Ważną częścią spotkania była wizyta techniczna na placu budowy stacji Warszawa Zachodnia. Delegacja bułgarska była zainteresowana informacjami o prowadzeniu inwestycji na tak dużą skalę, a w szczególności o zasadach tzw. fazowania projektów z uwagi na realizowany przez siebie projekt przebudowy węzła Sofia.

Podczas spotkania przedstawiciele PLK i NRIC uzgodnili nawiązanie współpracy w zakresie wymiany doświadczeń i dobrych praktyk. Zainteresowanie strony bułgarskiej rozwojem współpracy z PKP Polskimi Liniami Kolejowymi S.A., beneficjentem największej ilości środków UE na realizację projektów inwestycyjnych, dowodzi o atrakcyjności PLK jako partnera w tym obszarze.

Magdalena Janus
Zespół prasowy